2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Jövõre indul a rendvédelmi és fegyveres dolgozók életpálya-modelljeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-26 13:42:24
Jövõre a rendvédelmi és fegyveres dolgozóknak, 2016-ban pedig a szociális ágazatban tevékenykedõknek, valamint az önkormányzati tisztviselõknek indít a kormány bérrendezéssel egybekötött életpálya-modellt. A kormányszóvivõ szerint ezt az ország egyre stabilabb gazdasági helyzete teszi lehetõvé.

A pedagógusok voltak az elsõk, akiknek a kormány életpálya-modellt kínált. Az õ bérrendezésük tavaly kezdõdött, októberben átlagosan több mint 30 százalékkal több pénzt kaptak, mint korábban. Ezt négy éven át évi 5-10 százalékos fejlesztés követi. Életpálya-modellt indít jövõre a kormány a rendvédelmi dolgozók számára is, jelentette be korábban Hende Csaba honvédelmi miniszter. Ez azt jelenti, hogy a legfelkészültebb és legjobban teljesítõ katonák elõtt világos karrierút áll a Magyar Honvédségben, mondta a miniszter.

Hende Csaba hangsúlyozta: a katonák illetménye négy év alatt 50 százalékkal emelkedik. A nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió reggeli mûsorában arról beszélt, hogy a bérfejlesztésre 44 milliárd forintot különítettek el a jövõ évi költségvetésben. Varga Mihály megerõsítette: a béremelés nem egyszeri döntés, hanem a következõ években is folytatódik.
Hozzátette: alakuljon ki egy olyan bérszínvonal, amely ezeknek a dolgozóknak a megbecsülését is kifejezi, és az ellátásukra fordít egy nagyobb összeget.

A jövõ évi központi költségvetés legfontosabb tételei közé tartozik az egészségügyben dolgozók bérrendezése is. A kormány 2015-ben elsõsorban a háziorvosi rendszerre összpontosít. Czibere Károly szociális ügyekért felelõs államtitkár pedig nemrégiben arról beszélt, hogy a szociális ágazatban dolgozók bére is jelentõsen emelkedhet jövõre, 2016-ban pedig a nekik is életpálya-modellt indítana a kabinet.

Czibere Károly hozzátette: a megbecsülésen túl a legfontosabb cél az, hogy egy hosszútávon kiszámítható és vonzó pályát „varázsoljanak” a szociális szakmából, s ne az legyen az általános társadalmi megítélése, hogy ez egy alacsony presztízsû szakma.

A gazdaság szilárd lábakon áll, ezért lehet egyre több területen bérrendezésbe kezdeni, mondta a kormányszóvivõ, hozzáfûzve, hogy a fizetések megõrzik az értéküket, s egyre több ágazatban tudunk életpálya-modellt bevezetni, béreket emelni.

Kurucz Éva október végén úgy fogalmazott: ahogy az ország gazdasági lehetõségei engedik, folytatódnak a béremelési programok. 2016-ban a tervek szerint a közszolgálati tisztviselõk is sorra kerülnek, hangsúlyozta a kormányszóvivõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!