2024. április 24. Szerda, György.
 
Magyarország teljesen felhasználja a 2007-2013 közötti uniós vidékfejlesztési forrásokatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-27 10:08:04
A számítások szerint Magyarország teljes mértékben felhasználja a rendelkezésére álló mintegy 1500 milliárd forintnyi 2007-2013 közötti uniós vidékfejlesztési forrást - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelõs államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kis Miklós Zsolt hozzátette: annak érdekében, hogy a gazdálkodók, vállalkozók és más érintett szervezetek - például önkormányzatok - minél hatékonyabban hasznosíthassák az elmúlt uniós pénzügyi ciklusban lekötött forrásokat, megkönnyítik azok felhasználását. A könnyítést - ami többek között tartalmaz: határidõ-hosszabbítást és szankcióenyhítést is - Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter november 20-án hatályba lépett miniszteri rendelete teszi lehetõvé - mondta.

Kis Miklós Zsolt emlékeztetett: most zárják a 2007-2013 közötti vidékfejlesztési program projektjeit. A következõ, 2020-ig tartó idõszak programozása is zajlik, ennek részleteit most egyeztetik az Európai Unióval. Ennek során már a partnerségi megállapodást aláírták, a soron következõ vidékfejlesztési program elsõ változatát pedig már elküldték Brüsszelbe. Várhatóan a mostani uniós költségvetési idõszakra a jövõ év januárjának végére, februárjára lesz véglegesített új vidékfejlesztési programja Magyarországnak.

A mostani módosítás pedig - hívta fel a figyelmet - a 2007-2013 közötti idõszak vidékfejlesztési pályázatait érinti. Így erre az idõszakra már új pályázatokat nem írnak ki. A kialakítandó új eljárásrend a következõ években a forrásokhoz való hozzáférés sokkal könnyebb és átláthatóbb lesz. Így új pályázatok már csak az új kiírási idõszakban lesznek.

Aláhúzta: fontos azonban, hogy az unió elõzõ költségvetési idõszakában lekötött forrásokat is maradéktalanul fel lehessen használni. Ezért szükségesek a könnyítések ezen a területen. A pályázatok lezárása során az érintettek - gazdálkodók, önkormányzatok, szakmai szervezetek - több észrevételt is megfogalmaztak például a Leader egyesületekre, a köztestületekre, a fiatal gazdákra vonatkozóan. Fõként az elszámolásoknál szembesülnek nehézségekkel az érintettek. Ezért a rendeletben foglalt módosításokat a folyamatban lévõ eljárásoknál és a jogorvoslatok esetében is alkalmazni kell.

Így növelhetõ az uniós források felhasználásának hatékonysága, könnyebben teljesíthetõek lesznek a pénzügyi kötelezettségek. Annak érdekében, hogy a forrásfelhasználás könnyebb legyen, 22 vidékfejlesztésre vonatkozó rendeletet módosítottak. Példaként említette a határidõ módosítást, a kifizetési kérelmek esetében az állattartó telepek korszerûsítésének esetében, vagy a kertészeti modernizációnál. Így a megvalósítási határidõ ez év december 31-rõl jövõ év március 31-jére tolódott. De az utolsó kifizetési kérelmet is 2015. május 31-éig lehet benyújtani.

Emellett adminisztrációs könnyítéseket is tettek, például az építési engedélyekkel kapcsolatban. De a szankciókkal összefüggõ kérdéseket is rendezték. Így ha valaki a gazdasági válságból adódó körülmények miatt nem tudta teljesíteni eredeti vállalását, annak a szankcióját csökkentették. Mindez igaz a fiatal gazdálkodókra is. Továbbá az integrált közösségi szolgáltató terek (IKSZT) is tovább - jövõ év április 30-áig - vehetik igénybe a mûködtetési támogatásokat.

Kis Miklós Zsolt az MTI kérdésére elmondta: a mostani uniós költségvetési ciklusban Magyarország - 300 forintos euró árfolyamon számolva - mintegy 1250 milliárd forintot vehet igénybe. Az önrész a korábbi 25 helyett 15 százalék lesz. Emlékeztetett: a mezõgazdaságban 2014-2020 között több forrás áll Magyarország rendelkezésére, mint 2007-2013 között. Továbbá elindította a kormány a Több munkahelyet a mezõgazdaságban programot, amelyre további 180 milliárd forintot biztosít.

Az államtitkár kérdésre beszélt az általa igénybe vett támogatásokról is, leszögezve, hogy azokat nem államtitkárként igényelte, hanem mint agrárvállalkozó. Jelezte: a támogatásokat a vagyonbevallásában feltüntette. Hozzátette: támogatásra államtitkárként nem fog pályázni, a családja viszont igen, mivel tovább gazdálkodnak, ugyanis ebbõl élnek - közölte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!