2024. április 24. Szerda, György.
 
További 20 évig üzemelhet a Paksi Atomerõmû 2-es blokkjaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-27 10:14:31
További 20 évig üzemelhet a Paksi Atomerõmû kettes blokkja, miután egyéves eljárás eredményeként az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta az engedélyt a tervezett üzemidõn túli üzemelésére. Az új engedély 2034. december 31-ig szól.

Az errõl szóló hirdetményt és határozatot a nukleáris hatóság kedden tette közzé honlapján. A határozatban szerepelnek azok a feltételek is, amelyeket a hatóság elõírt a kérelmezõ MVM Paksi Atomerõmû Zrt. részére.

A hazai villamosenergia-termelés hozzávetõleg felét biztosító Paksi Atomerõmû elsõ, eredetileg 440 megawattos reaktorblokkja 1982-ben kezdte meg mûködését, amelyet 1987-ig még három blokk üzembe helyezése követett.
Az elmúlt években elvégzett módosításoknak köszönhetõen ma már 500 megawatt teljesítményû blokkok eredetileg engedélyezett üzemideje 30 év. A tervezett üzemidõ meghosszabbításának elõkészítése több mint két évtizede kezdõdött el.

Az atomerõmû honlapján olvasható, hogy 2000-ben egy részletes megvalósíthatósági tanulmány kimondta: „az üzemeltetési és karbantartási gyakorlatnak, a szerkezetek és rendszerelemek robusztus konstrukciójának, illetve a számos felújításnak és biztonságnövelõ intézkedésnek” köszönhetõen lehetõség van az üzemidõ további 20 évvel történõ meghosszabbítására.

A tovább üzemeltetés hatósági engedélyhez kötött. Ezt blokkonként kell kérelmeznie a Paksi Atomerõmûnek. Az egyes blokkra vonatkozó engedélyt 2012 decemberében adta ki az Országos Atomenergia Hivatal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!