2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az agráriumnak kedvezettForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-27 10:30:39
Az idõjárás nem akadályozta a betakarítást és a talajelõkészítést sem.

Kezdetben sokfelé csapadékos, majd egyre szárazabb, de borongós és még mindig az átlagnál több fokkal magasabb hõmérsékletû napokat hozott november harmadik hete.
Szûrt napsütéssel

A mögöttünk álló idõszak elején még egy kiterjedt ciklonrendszer nedves levegõje, majd egyre inkább magas nyomás és az abban uralkodó leszálló légáramlások határozták meg hazánk idõjárását. Ennek megfelelõen eleinte sokfelé fordult elõ esõ, zápor, a déli területeken ilyenkor már ritka jelenségnek számító zivatar is. A Tiszántúl északi felén általában 4-6 mm csapadék hullott hétfõ hajnaltól kezdõdõen, egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti, északkeleti részén mértünk ennél valamivel kevesebbet. Az ezt követõ napokban fokozatosan szárazabbra fordult az idõ, de maradtak az õsziesen borongós, többfelé párás, ködös napok, csupán nagyon kevés szûrt napsütéssel.

A napfényes órák száma az idõszakban már több órával elmaradt a sokéves átlagtól. A kezdeti csapadékos idõt okozó ciklonrendszer áramlási mezejében még enyhe levegõ érkezett térségünkbe, ennek köszönhetõen igen enyhe éjszakák és ugyancsak enyhe nappalok váltották egymást. A napi minimumhõmérséklet ekkor még 3-8 fok között alakult, a csúcsérték pedig a legtöbb helyen 8-11 fok között állt be. Az idõszak második felében már hûvösebb, 5-8 °C-os nappali hõmérsékleteket mértünk, ám még így is mintegy 3-4 fokkal magasabban alakult a heti középhõmérséklet az ilyenkor megszokottnál. Hajnalonként azonban már helyenként ismét megjelentek a fagyok, 2m-es magasságban is. A leghidegebb reggeleken -2–+3 °C-os értékeket jegyezhettünk fel, igazán jelentõs fagy tehát egyelõre nem jelentkezett a térségben.
Nem hullott sok

A mezõgazdaság szempontjából összességében továbbra is kedvezõen alakult az õsz idõjárása. A lehullott csapadék nem volt kifejezetten nagy mennyiségû, de a csekély párolgás révén fokozatosan tovább mérséklõdhetett a talajok vízhiánya. Az 1 m mélységû szelvénybõl Hajdú-Biharban általában 50-80, Szabolcsban még sokfelé 70-95 mm hiányzik az optimális nedvességtartalomhoz képest, míg a felsõ talajrétegek víztartalma már megfelelõ. Az egyre mérséklõdõ nappali felmelegedés és a borús, ködös napok ellenére talajhõmérséklet még mindig meghaladja az ilyenkor szokásosat, a 6-8 fokos értékek igen kedvezõek az õszi vetésû növények fejlõdése szempontjából. Emellett a szárazabbra forduló idõjárás továbbra sem akadályozza az esetlegesen még elmaradt betakarítási- valamint az aktuális növényvédelmi és talajmûvelési munkákat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!