2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az MNB új elõírásai szabályozzák jövõre a gépjármû hitel-limiteket isForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-27 10:44:55
A gépkocsi vásárlásához igényelhetõ hitel mértékét is az MNB jövõre hatályos adósság elõírásai szabályozzák, így a vonatkozó paragrafusok kikerülnek a kormány rendeletébõl, amelyben egy kötöttség maradna: a hétéves maximális futamidõ - derül ki a kormány honlapján megjelent tervezetbõl.

A kormány egy 2009-ben hozott rendelete eddig meghatározta, hogy a gépjármû piaci értékének mekkora hányada finanszírozható. Forint alapon ez a hitelnél legfeljebb 75, míg a pénzügyi lízingnél 80 százalék lehet, devizában jóval szigorúbbak a szabályok. A 75 százalékos mértéken nem változtat az MNB rendelete sem.

Az új jegybanki szabályok azonban elõírnak egy másik mutatót, a jövedelemarányos törlesztõrészlet mutatót (JTM) is. Ezt minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel (fogyasztási hitel, jelzáloghitel, gépjármûhitel stb.) felvételekor vizsgálni kell. A mutatóban az új hitel terhei mellett figyelembe kell venni minden fennálló hitelhez kapcsolódó törlesztési terhet, rendelkezésre álló jövedelemként pedig csak az igazolt, legális nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék stb.) számítható be.

A 2015. január 1. után felvett új forinthitelek esetében a JTM nem haladhatja meg az 50 százalékot, a magas jövedelmû ügyfelek esetében (400 ezer forint nettó jövedelem, vagy afelett) pedig a 60 százalékot. Az euróban és egyéb devizában felvett új hitelekre vonatkozóan sokkal szigorúbbak a JTM korlátok: 25 és 10 százalék, illetve a magas jövedelmû ügyfelek esetében 30 és 15 százalék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!