2019. január 24. Csütörtök, Timót.
 
Okostelefonról is intézhetõk az okmányügyek egy új alkalmazássalForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-28 10:29:04
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) szerdán bemutatott egy mobilalkalmazást, amellyel okostelefonról is intézhetõk okmányügyek a jövõben.

Az OkmányApp elnevezésû alkalmazással okostelefonról intézhetõk személyi igazolvánnyal, útlevéllel, gépjármû-tulajdonosváltással és erkölcsi bizonyítvánnyal kapcsolatos ügyek - közölte Ignácz István, KEK KH elnöke az alkalmazás budapesti bemutatóján.

Elmondta, a hivatal évente mintegy ötmillió okmányt állít ki, és naponta több mint 34 ezer emberrel áll valamilyen ügyintézõi kapcsolatban. Ezért - tette hozzá - elkötelezettek abba az irányba, hogy az állampolgárok nagy része a lehetõ leggyorsabban és legolcsóbban jusson hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek ügyei intézéséhez szükségesek.

A fejlesztés a KEK KH teljes telefonos ügyfélszolgálatának megújítását célzó (összesen 911 millió forintos) európai uniós pályázat keretében valósult meg, 26 millió forintba került.

Nagy Lajos, a KEK KH közszolgáltatási elnökhelyettese elmondta: a Belügyminisztérium szerveként egyik fõ feladatuk az elektronikus ügyintézés fejlesztése. Ennek jegyében készült el az alkalmazás is, amely a már meglévõ "webes ügysegéd" szolgáltatásait mobiltelefonon is elérhetõvé teszi, valamint bõvíti azok körét. Mint mondta, felmérésük szerint az emberek 63 százaléka szeretné okostelefonról, akár otthonról intézni okmányügyeit.

Közölte: az alkalmazás ingyenes, és ügyfélkapu-regisztrációval használható. Újdonságnak nevezte, hogy ha bárki is elakadna az ügyintézésben, az alkalmazásból rögtön felhívhatja a 1818-as kormányzati ügyfélvonalat. Ugyanakkor az alkalmazás felülete online segítségeket is tartalmaz.

Az alkalmazás bemutatásakor hozzátette: nemcsak a kért adatok adhatók meg, hanem például egy gépjármû-tulajdonosváltásnál a szerzõdés is feltölthetõ mobiltelenfonról. Elmondta: a fizetés is elektronikusan történik, noha természetesen vannak ingyenes szolgáltatatások is, például lekérdezhetõ, hogy hol tart egy-egy okmány elkészítése.

Kérdésre válaszolva azt mondta: az elektronikus igénylések nem rónak többletterhet a hivatal dolgozóira, az egész folyamat elektronikus.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!