2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Idõt nyerhetnek-e a kft.-k a feltõkésítési kötelezettség teljesítésére?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-29 09:59:14
Van-e jogszerû lehetõség arra, hogy a korlátolt felelõsségû társaságok idõt nyerjenek a legkésõbb 2016. március 15-ig esedékes feltõkésítési kötelezettség teljesítésére? A Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda szakértõje szerint a kérdés sok korlátolt felelõsségû társaságot foglalkoztat, hiszen számos olyan társaság létezik, amelynek jelenleg komoly megterhelést jelent a törzstõke hárommillió forintra történõ felemelése legkésõbb 2016. március 15-ig, jóllehet ezt minden olyan korlátolt felelõsségû társaságnak meg kell tennie, amelynek törzstõkéje nem éri el ezen összeget.

Az újonnan alapított, kevéssé tõkeerõs, esetleg nehezen felfutó társaságok számára az idén március 15-én hatályba lépett új Ptk. számos lehetõséget biztosít arra, hogy ne legyen jelentõs mértékben megterhelõ a feltõkésítési kötelezettség – fejtette ki elöljáróban dr. Hauck Arvid.

Egyrészt, - ahogyan arról a Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda szakértõje korábbi cikkében is beszámolt - a tõkeemelést lehetõség van nem pénzbeli hozzájárulással, úgynevezett apporttal megvalósítani.

Másrészt bizonyos esetben lehetõség van arra, hogy a tõkeemelés elhatározását követõen a tagok a befizetésre legfeljebb három éves határidõt biztosítsanak a maguk számára.

A fõszabály szerinti lehetõség

Fõszabály szerint lehetõség van arra, hogy a tõkeemelés azonnal be nem fizetett összegét a tagok a társasági szerzõdésben meghatározott idõpontig szolgáltassák, azonban a társasági szerzõdés nem írhat elõ érvényesen ezen kötelezettség teljesítésére három évnél hosszabb idõt.

Magyarul, a tagok a tõkeemelés összegét, a tõkeemelés elhatározásától számított három éven belül bármikor befizethetik. Fontos azonban szem elõtt tartani, hogy ilyen esetben azonban a tagok a még nem teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulásuk összegének erejéig kötelesek helytállni a társaság tartozásaiért.

Tehát például, ha 2014. december 1-én másfélmillió forint összegû tõkeemelést határoznak el a tagok, úgy azt legkésõbb 2017. december 1-ig be kell fizetniük, azonban ezen idõpontig a tõkeemelés be nem fizetett összegének erejéig helytállni tartoznak a társaság tartozásaiért.

Létezik azonban egy jelentõs korlát

A témában korábban megjelent publikációk azonban rendre nem szóltak arról, hogy ezen szabály alkalmazásának van egy jelentõs korlátja – figyelmeztetett dr. Hauck Arvid.

Amennyiben ugyanis a tõkeemelés összege eléri vagy meghaladja a törzstõke felét, a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást a változásbejegyzési kérelem benyújtásáig teljes egészében a társaság rendelkezésére kell bocsátani.

Ilyen esetben tehát a fizetési ütemezésre vonatkozó kedvezmény nem alkalmazható. Tehát, ha társaságunk törzstõkéje csupán ötszázezer forint és kettõ és félmillió forinttal kell a tõkéjét megemelni, úgy a tõkeemelés teljes összegét be kell fizessük a változásbejegyzési kérelem benyújtásáig.

Az elõzõekben ismertetett szabályok értelmében tehát lehetõség van arra, hogy amennyiben a tõkeemelés összege nem haladja meg az aktuális törzstõke összegét, úgy a tagok a társasági szerzõdés megfelelõ módosítását követõen oly módon döntsenek a tõkeemelésrõl, hogy a befizetésre a tagok legfeljebb három év határidõt biztosítsanak.

Az osztalékfizetés kérdése

A kedvezmény kapcsán fontos azonban megjegyezni, hogy amennyiben a tagok lehetõvé teszik a társasági szerzõdésben, hogy a változásbejegyzési kérelem benyújtásáig a tõkeemelés felénél kisebb összeget legyenek csak kötelesek befizetni, a társaság hitelezõvédelmi okokból mindaddig nem fizethet osztalékot a tagoknak, amíg a törzsbetétjeik befizetésre nem kerülnek.

Ugyanez a helyzet, amennyiben a társasági szerzõdés egy évnél hosszabb idõt tesz lehetõvé a pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatására. Ráadásul ebben az esetben érdemes figyelembe venni, hogy amennyiben a tag határidõre nem szolgáltatja a pénzbeli hozzájárulást, és azt az ügyvezetõ erre vonatkozó felszólítását követõ 30 napon belül sem teljesíti, úgy tagsági jogviszonya megszûnik.

Amennyiben a társaság a tiltó rendelkezés ellenére mégis fizet osztalékot a tagoknak, úgy a tagok a törvény rendelkezései értelmében kötelesek azt visszafizetni.

A címben feltett kérdésre tehát, a válasz igen, bizonyos esetben idõt lehet nyerni, hiszen, ha 2016 elején egy társaság el tudja határozni a törzstõke felemelését oly módon, hogy annak összegét három éven belül kelljen befizetni, úgy a befizetésre 2019. év elejéig idõt tudnak nyerni a társaság tagjai – hangsúlyozta végezetül a Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda szakértõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!