2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A nagy sáskarák szemei adnak ötletet a jövõ DVD-lejátszójáhozForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-10-27 16:31:33
Az ausztráliai Nagy-korallzátonyon élõ egyik rákfajta szemének tanulmányozása adhatja meg a lökést egy új típusú, minden eddiginél jobb minõségû DVD-lejátszó kifejlesztéséhez

- közölték brit kutatók a Nature Photonics címû tudományos szaklapban.

 

Az összetett fogólába miatt az imádkozó sáskához hasonlított ráknak van az állatvilágban a legösszetettebb szeme. Tizenkét alapszínt látnak, négyszer többet, mint az ember, valamint a fény polarizáltságát is érzékelik, azaz a fény hullámainak rezgési irányát. A Bristoli Egyetem kutatócsoportja megmutatta, miként sikerül ez a ráknak: olyan fényérzékeny sejteket használ, melyek a szembe hatoló fény polarizációs síkját elforgatják.

A DVD- és CD-lejátszók is hasonlót tesznek, de csak egy színnel mûködnek jól, míg a rák szeme a fény teljes látható spektrumán, az ibolyántúlitól az infravörösig csaknem tökéletesen mûködik. Ha sikerülne ezt a megközelítést alkalmazni a DVD-lejátszóknál, a mostaninál jóval több információt kezelhetne a készülék.

Nicholas Roberts, a kutatás résztvevõje úgy véli, a rendszer szépségesen egyszerû, és csövecskékké tekert sejtmembránokat foglal magába, lemásolható laboratóriumban is folyadékkristályok felhasználásával. Az még nem világos, hogy a sáskaráknak miért van szüksége ilyen különleges látásra, bár a kutatók gyanítják, hogy az étel megszerzésével vagy a szexuális életével áll kapcsolatban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!