2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Csökkent a munkanélküliség és nõtt a foglalkoztatottságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-30 10:27:41
A nemzetgazdasági miniszter a Híradónak azt mondta: a magyar gazdaság lendületben van, a bõvülés pedig önmagában is növeli az emberek elhelyezkedési esélyeit.

A KSH adatai szerint jelenleg négymillió-száznyolcvannégyezren dolgoznak Magyarországon. Csaknem 200 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A bõvülés döntõen a versenyszférát érinti, ugyanis 25 ezerrel nõtt a közmunkások száma, 6-7 ezerrel pedig a külföldön dolgozók száma, tehát 160 ezernél többen vannak azok, akik a vállalkozásoknál tudtak elhelyezkedni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az adatok alapján elmondható, hogy többen tudtak a munkanélküli ellátásból visszajönni és újra munkát kapni, a nõk foglalkoztatása jelentõsen növekedett mára közel 1 millió 900 ezer nõi munkaerõ van az országban, és ez jelentõsen növeli az összfoglalkoztatotti létszámot.

22 éves csúcson van a foglalkoztatás – tett hozzá a Nemzetgazdasági Minisztérium szakállamtitkára. Czomba Sándor kiemelte azt is, hogy több mint egy éve dolgoznak 4 milliónál is többen. Ebben szerepe van a munkát terhelõ adók csökkentésének és a foglalkoztatást segítõ programoknak, amelyek jövõre nem csak folytatódnak, hanem ki is bõvülnek.

A Nemzetgazdasági minisztérium szakképzésért és munkaerõ-piacért felelõs államtitkára kijelentette, közel hétszáz milliárd forintot szán a kormány az Európai Uniós forrásból a munkahelyteremtésre. Az összeg egy részébõl az eddig sikeresen mûködtetett programok mennek tovább, de emellett olyan programok is indulnak majd, amely a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való kilépés lehetõségét segíti.

A Híradó által megkérdezett elemzõ szerint a foglalkoztatottak bõvülése leginkább annak következménye, hogy több ágazatban is jelentõs fejlõdés tapasztalható. Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary Zrt. vezetõ makrogazdasági elemzõje azt mondta: „az autóiparban látható kapacitásbõvítések mellett egyéb iparágakban is van fellendülés, az élelmiszeripar például nagyon jól teljesített az idei évben, ami köszönhetõ a kedvezõ mezõgazdasági körülményeknek is”.

A foglalkoztatás bõvülésével párhuzamosan tovább csökkent a munkanélküliség: 7.4 százalékról 7.1 százalékra. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 114 ezerrel kevesebben vannak állás nélkül, mint egy éve. Utoljára 2007-ben mértek ilyen kedvezõ adatot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!