2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Új típusú fûtõanyagot alkalmazhatnak PaksonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-01 14:42:00
Új üzemanyag-kazettával növelnék a Paksi Atomerõmû kapacitás-kihasználását, a paksi reaktorok számára kifejlesztett, 12 hónap helyett 15 hónapig használható fûtõelem magyar innováció - hangzott el az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. sajtótájékoztatóján.

Hamvas István vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az atomerõmû szakemberei több opciót megvizsgálva dolgozták ki az üzemeltetési ciklus növelésének programját. Az orosz üzemanyaggyártó cég az ottani és a magyar tudományos háttér bevonásával fejlesztette ki az új fûtõelemeket, amelyek használatával a termelési idõ növelhetõ. Az új kazettákat már tesztelik. A vezérigazgató rámutatott: a meghosszabbított üzemanyag-ciklusnak köszönhetõen ritkábban kell leállítani a blokkokat üzemanyag-cserére, illetve kevesebb kiégett fûtõelem keletkezik.

Számos lehetõséget megvizsgálva és a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve döntöttek úgy, hogy eddigi 4,2 százalékos átlagdúsítású helyett 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetták használatát vezetik be. A fejlesztésnek köszönhetõen csökken a környezõ terhelés, emellett több energiát tudnak elõállítani a biztonsági szempontok elsõdlegességének figyelembevételével - húzta alá Hamvas István.

Az atomerõmû közlése szerint az új típusú üzemanyag segítségével éves szinten 2 százalékkal növelhetõ az erõmûben megtermelt villamos energia mennyisége, ez önmagában 80 ezer háztartás, azaz közel negyedmillió ember éves, átlagos fogyasztásának felel meg. A vezérigazgató kiemelte, hogy a blokkok üzembe helyezése után szinte azonnal elkezdõdtek azok a fejlesztések az atomerõmûben, amelyek a biztonság szintéjének folyamatos növelését szolgálták, a hatékonyságot, a versenyképességet javították, illetve azt célozták, hogy az erõmû berendezésének állapotát szinten tartva garantálják, hogy azok megbízhatóan mûködjenek akár a tervezett idõn túl is.

Az üzemeltetés és karbantartás jó gyakorlata, illetve ezek a fejlesztések eredményezték azt, hogy az Országos Atomenergia Hivatal immár a kettes blokk esetében is engedélyezte az üzemidõ- hosszabbítást - emelte ki Baji Csaba, a tulajdonos MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hangsúlyozta, hogy az ország energiaellátásának biztonsága és függõségének csökkentése miatt nagy jelentõséggel bír, hogy az atomerõmû két blokkja is megkapta a szükséges engedélyt a továbbüzemeléshez. Ha ez nem történt volna meg a hazai termelési kapacitás több mint húsz százalékát kellene pótolni importból - tette hozzá.

Emlékeztetett arra: több nemzetközi vizsgálat, köztük a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által kezdeményezett célzott biztonsági felülvizsgálat is igazolta, hogy a paksi atomerõmû kitûnõ biztonsági színvonalat képvisel. Hamvas István az MTI kérdésére elmondta, hogy a mûszaki mellett gazdasági indokok is alátámasztják az üzemidõ meghosszabbítását.

Rámutatott: a mûködõ blokkok továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, az üzemidõ hosszabbításra fordított összegbõl semmilyen más megoldással nem lehetne 2000 megawatt termelõ kapacitást létesíteni. Hozzáfûzte, mint minden fejlesztést, az üzemidõ-hosszabbítást és az új üzemanyag kifejlesztését is saját forrásból finanszírozza az atomerõmû, ezek egyikéhez sem volt szükség költségvetési forrásra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!