2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A függõleges farm jelentheti a Föld jövõjétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-01 14:54:44
Robbanásszerûen tör majd be a városokba a kertészkedés 2050 körül, amikor az építészek és a gazdák együttmûködnek majd, hogy legyen elég táplálékunk.

A függõleges farmok egyre gyakrabban jelennek meg külföldi nagyvárosok felhõkarcolóinál, ugyanis kulcsfontosságú problémákat oldhatunk meg segítségükkel. Az élelmiszer-ellátás sokkal biztonságosabb a vertikális kertekkel. A termelés hosszú évekig gond nélkül mûködhet még szárazság idején is, ami napjainkban egyre gyakoribb a klímaváltozás miatt.

Páravisszaforgató technológia

Ha példaként a nem is túlságosan vízigényes salátát vesszük, szántóföldi termelésben egy hektáron akár havi 84 ezer liter víz szükséges lehet az öntözéshez. A páravisszaforgató technológiát alkalmazó vertikális farmban termelve ugyanakkor ennek a mennyiségnek a 240-ed része, azaz 350 liter is elegendõ Gordon Graff kanadai építés számításai szerint.

James Famiglietti, a világ egyik vezetõ hidrológusa úgy véli, hogy a felszín alatti vizek kimerülése jóval nagyobb veszélyt jelent a globális vízellátásra, mint azt gondolnánk. Kutatócsoportja mûholdak és számítogépes modellek segítségével követi nyomon a rendelkezésre álló édesvízkészletet szerte a világon. Cikkében megjegyzik, hogy az Egyesült Államokban, Indiában és Kínában például gyorsabban szivattyúzzák ki a vizet a föld alól, mint azt természetes úton lehetne pótolni.

Környezetkímélõ

Az újszerû kertek ahelyett, hogy az esõerdõk helyére kerülnének, nem pusztítják a környezetet. Egy hektár függõleges farm nagyjából 4-6 hektár kültéri farmmal egyenlõ. Persze ez terméstõl függõ, mert például egy hektár függõleges farmon termõ eper a 30 kültéri hektár gyümölcsét hozza. Oxigén-kibocsátásukkal ráadásul tisztíják a levegõt a növények.

Egészségesebb

Tervezésük miatt a beltéri "mezõket" könnyebben lehet védeni a kártevõktõl, így kevesebb rovarirtó és gyomirtó szert kell használni. Eredményül frissebb és méreganyagmentes termést fogyaszthatunk.
Kevesebb szállítás, kevesebb szennyezõdés

A termesztett élelmiszereket a helyi lakók rögtön fogyaszthatják, így nem szennyezõdik a levegõ a szállítás közben. Nem mellesleg a zöldségek és a gyümölcsök nem indulnak romlásnak, ha rögtön a piacra kerülnek.
Energiatakarékos

A növényeket LED-lámpákkal világítják meg, így szabályozni lehet a rájuk esõ fénymennyiséget. Bármennyire is furcsának tûnhet, ez így jóval takarékosabb, mint például a napenergia használata.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!