2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Súlyosított az ÍtélõtáblaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-01 15:02:31
A Debreceni Ítélõtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bûntette miatt indított büntetõügyben, T. R. vádlott szabadságvesztését 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektõl eltiltásra súlyosította.

A büntetés végrehajtásának próbaidõre való felfüggesztésére, pénzbüntetés kiszabására való rendelkezést mellõzte. A vádlott legkorábban büntetése ¾ részének kitöltése után helyezhetõ feltételes szabadságra. Az ítélõtábla szerint az igazságszolgáltatásba vetett bizalom megrendítésére volt alkalmas a cselekmény. Annak súlya és társadalomra való veszélyessége indokolta a büntetés súlyosítását.

Az elsõ fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2014 júniusában T. R. vádlottat vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bûntette miatt végrehajtásában 5 év próbaidõre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre és 500.000.- Ft pénzbüntetésre ítélte. A bíróság 500.000.- Ft erejéig vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védõje enyhítésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint a HBM Rendõr-fõkapitányság, nyomozást folytatott kereskedéssel, jelentõs mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés bûntette miatt P. A. és társaival szemben. 2009 szeptemberében P. A., L. Zs. és N. Zs. elõzetes letartóztatásba került. L. E. ( L. Zs. házastársa is gyanúsítottként szerepelt az ügyben.) T. R. vádlott közeli ismerõse volt L. E-nak és L. Zs-nak. A vádlott felajánlotta L. E-nak, hogy ügyvéd ismerõsei útján megkeresi L. Zs. ügyében eljáró ügyészt annak érdekében, hogy pénzfizetés fejében mit tud tenni az ügyben.

A vádlott azt állította, hogy 500.000.- Ft ellenében az ügy 2010-ben befejezõdik, L. Zs-t szabadlábra helyezik és az ügyész nem fog súlyosításért fellebbezni. Néhány nap múlva L. E. átadta a pénz T. R. vádlottnak, aki azt a látszatot keltette, hogy hivatalos személyt, az alapügyben eljáró fõügyészségi ügyészt fogja megvesztegetni. Az alapügyben azonban a nyomozás 2010-ben folytatódott, nem szüntették meg L. Zs. elõzetes letartóztatását. Mindezek okáról L. E. érdeklõdött a vádlottnál, aki a kérdésekre kitérõ választ adott. T. R. sem a fõügyészségi ügyészt, sem ügyvédeket nem keresett meg az ügyben. A vádlott az átvett 500.000.- forintot saját céljaira fordította.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!