2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Eltûnt repülõt keresett a honvédség - a pilóta becsapta a légi irányítástForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-28 14:54:35
Földön és levegõben is keresték a magyar ható- ságok azt a kisrepülõt, amellyel megszakadt a rádiókapcsolat. A gép útközben eltûnt...

A gép papírjai szerint Szlovákiából Jakabszállásra tartott, de útközben eltûnt.

 

Késõbb kiderült, hogy Szatymazon rendben leszállt. A pilóta a repülési tervben rosszul adta meg ugyanis a célállomás reptér azonosító kódját, ráadásul utolsó rádiós bejelentkezésével becsapta a légi irányítást. Ezért hihették, joggal, hogy gond lehet a repülõvel. Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) kedden dél után fél három elõtt érkezett jelzés a honvédség illetékes parancsnokától az eltûnt géprõl. A honvédség azt közölte, hogy a légi irányítás információja alapján egy órával korábban megszakadt a rádiókapcsolat egy kisrepülõvel. Tatár Attila, az OKF fõigazgatója elrendelte a Mentés-összehangoló Központ részleges felállítását, a bajba jutott légi jármû felkutatására a földi-, és légi kutató erõk alkalmazását.
A légi kutatáshoz a honvédség szolnoki kutató-mentõ helikopterét, rendõrségi helikoptert is bevetettek, a földön pedig mozgósították a tûzoltóságot illetve a rendõrséget - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje.

Az egységek még nem voltak az eltûnés feltételezett helyén, amikor újabb bejelentés jött, hogy a kisrepülõ három órakor rendben leszállt Szatymazon. Ekkor derült ki, hogy a pilóta nem is akart Jakabszállásra menni, csak nem ismerte Szatymaz repterének azonosító kódját, ezért írta a repülési tervbe a másik repülõtérét. Mivel azonban rádiókapcsolat megszakadt a géppel, a hatóságoknak csak a repülési tervben szereplõ adatok szolgáltak támpontul.
A pilóta egyébként Jakabszállás közelében felvette a kapcsolatot a légi irányítással, bejelentkezett rádión, mintha leszállna ott, majd kikapcsolta a készüléket. De nem szállt le, hanem Szatymaz felé vette az irányt, kikapcsolt rádióval. A rendõrség megkezdte a pilóta kihallgatását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!