2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Szabad terhesen futni?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-02 08:35:11
A futás gyors, olcsó és hatékony módja a testedzésnek, de aki a teherbeesés elõtt nem futott rendszeresen, az a gyermekvárás ideje alatt már ne is kezdjen hozzá. Ha azonban a kismama a várandósság elõtt is rendszeresen kocogott, akkor edzettségi szintjének megfelelõen folytathatja a sportolást.

A futás testileg és lelkileg felfrissít, ráadásul könnyen beilleszthetõ a kismamák napirendjébe - azonban sok kismama tanácstalan, hogy mennyire biztonságos ez a mozgásforma a babavárás hónapjaiban. 

A szakemberek szerint probléma- és szövõdménymentes terhességnél nem kell feltétlenül lemondani a futás örömeirõl akkor, ha a kismama korábban is rendszeresen futott. Aki azonban korábban nem járt el futni vagy kocogni, az ne a babavárás hónapjai alatt akarja azt elkezdeni. A terhesség szintén nem ideális idõpont egy maraton- vagy triatlonversenyhez, úgyhogy ezekkel inkább várjunk addig, míg a baba megszületik.
Elsõ trimeszterben fokozott óvatossággal fussunk

Fontos, hogy a terhesség megállapítása után a kismama mindenképpen egyeztessen orvosával arról, hogy a futást továbbra is folytatni szeretné. Amennyiben orvosa engedélyezi a futás folytatását, az alábbiakra érdemes mindenképpen odafigyelni. 

A magzat létfontosságú szervei az elsõ három hónapban fejlõdnek ki, ezért ügyelni kell arra, hogy a mama szervezete sportolás közben ne hevüljön túl. Futás közben sose hajtsuk túl magunkat, mert a kifulladás a babánktól veszi el az oxigént. Futás elõtt, után és közben a kismama fogyasszon sok folyadékot, hogy megelõzze a kiszáradást. 

Futás elõtt mindig alaposan be kell melegíteni; a láberõsítõ gyakorlatok, guggolások ideálisak erre. A hasizom terhelésével járó gyakorlatokat, például felülést vagy hasprést azonban nem szabad végezni!

A második trimesztertõl kezdõdõen a has növekedésével a súlypont eltolódik, így könnyebben elcsúszhat vagy eleshet a futó kismama. A maximális biztonság érdekében ilyenkor már csak sík terepen fussunk, vagy válasszunk kijelölt (salakos) futópályát: utóbbi az ízületeket is jobban kíméli, ráadásul vészhelyzet esetén általában könnyebb segítséget találni. A növekvõ méh húgyhólyagra gyakorolt nyomása miatt érdemes olyan futóhelyszínt választani, amelynek közelében van vécé.
Az utolsó hónapokban vegyünk vissza a tempóból

A terhesség utolsó hónapjaiban érdemes visszavenni a tempóból, és csökkenteni a napi kilométeradagot. Ilyenkor már a kismama szervezete is többször jelzi, hogy nem esik annyira jól a futás - érdemes tehát a testünkre hallgatni. A szüléshez közeledve futás helyett fokozatosan váltsunk tempós sétára, esetleg jógázzunk, ússzunk vagy járjunk kismamatornára.

Ha futás során hüvelyi vérzést, légzési nehézséget, szédülést, fejfájást, izomgyengeséget, esetleg vádlifájdalmat vagy dagadást tapasztalunk, azonnal hagyjuk abba a futást, és mielõbb konzultájunk orvosunkkal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!