2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az adventi idõszak veszélyeiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-02 08:57:11
A hétvégén megkezdõdött a négy héten át tartó adventi idõszak. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelõen sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit. A karácsonyi idõszakban is sok gyertyát és mécsest használnak díszítésként, de ezek nem megfelelõ használata könnyen vezethet balesethez vagy tûzesethez. A statisztikák azt mutatják, hogy az ünnep idején megemelkedik a lakástüzek száma, sokan ugyanis felügyelet nélkül hagyják az égõ mécseseket.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a téli ünnepekhez kapcsolódó tûzesetek száma. Mivel a téli idõszakban többet tartózkodunk otthon, a zárt helyiségekben, lakóépületekben megemelkedik a tûzesetek száma is (például szemétledobókban égõ cigarettacsikkek, vagy pirotechnikai eszközök erkélyen történõ használatából adódóan).

Az ünnepi idõszak tûzeseteinek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égõ mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a keletkezõ lángok a különbözõ textíliákon, függönyön, asztalterítõn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzõen könnyen éghetõ anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielõtt a helyiségbõl kimegyünk, azokat oltsuk el.

A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetõek a meggyújtott gyertyák helyének körültekintõ megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses, vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerû azok közelébõl minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, hogy ne dõlhessen fel, és ne eshessen le.

A karácsonyfatüzek többségét a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, esetenként a mûködésben lévõ, elektromos árammal mûködõ lámpafüzérek helytelen, vagy ellenõrzés nélküli használata okozhatja. Csillagszórót, díszgyertyát a karácsonyfán csak felnõttek gyújtsanak meg. Mielõtt a helységet elhagyják, a gyertyákat oltsák el, a csillagszóró maradványát távolítsák el a fáról. Javasoljuk, hogy csak a magyar érintésvédelmi elõírásoknak megfelelõ elektromoslámpa-füzéreket használjanak. A rossz minõség termékek nemcsak az áramütés lehetõsége miatt veszélyesek, hanem az ezeknél esetleg bekövetkezõ rövidzárlat is okozhat tüzet. A lámpafüzéreket éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyják bekapcsolva. Amennyiben a karácsonyfán nyílt lánggal mûködõ díszeket alkalmaznak, a fát ne helyezzék függöny közelébe és lehetõség szerint rögzítsék.

Ha mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívjuk a katasztrófavédelem mûveletirányítási központjait a 105-ös hívószámon!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!