2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A téli madáretetés fontosságára figyelmeztetnek a madárvédõkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-02 09:03:44
A téli madáretetés fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Minden évben számos madárfaj telel Magyarországon, amelyek túlélési esélyei jelentõsen növelhetõk a madáretetõk kihelyezésével - közölte a szervezet az MTI-vel.

Az MME kommunikációs munkatársa, Orbán Zoltán az MTI-nek hangsúlyozta, hogy minden madárfaj téli etetése fontos természetvédelmi tevékenység, Magyarországon ugyanakkor a cinege- és verébfajtákat lehet a leggyakrabban megfigyelni a madáretetõknél.

Az MME útmutatása szerint a különbözõ olajos növényi magvak és ezek keverékei (napraforgó, köles, dió, földimogyoró) mellett az állati zsiradékok (szalonna, faggyú, cinkegolyó) és a gyümölcsök (elsõsorban alma) is fontos téli táplálékai a madaraknak.

A szervezet kiemelte azt is, hogy semmiképp se helyezzünk ki az etetõkbe kenyérmorzsát, mivel az napokig vagy hetekig is állhat elfogyasztatlanul, és ha a madarak ezután eszik meg, az könnyen gyomor- és bélgyulladáshoz, végsõ soron pedig pusztuláshoz vezet.

Az MME egy kettõs évfordulóra is felhívta a figyelmet: idén 125 éve jelent meg Bornemissza Zoltán A hasznos madarak védelmérõl címû ismeretterjesztõ könyve, valamint idén 100 éve halt meg Herman Ottó, A madarak hasznáról és káráról címû könyv szerzõje. A két szerzõ kulcsszerepet játszott a madárvédelem és a téli madáretetés magyarországi meghonosításában és terjesztésében.

Orbán Zoltán szerint ma minden korábbinál fontosabb, hogy a madárvédelmi tevékenység folytatódjon, ezért is bátorít az MME mindenkit a téli madáretetésre és a Madárbarát kert programban való részvételre.

A Madárbarát Kert program 2002-ben indult, mára több mint 5500 regisztrált résztvevõje van, köztük több mint 100 óvoda és iskola. A program lényege, hogy csekély anyagi befektetéssel és egyszerû módszerek elsajátításával - így etetõk, itatók, odú és mûfészek kihelyezésével és fenntartásával - bárki természeti megfigyelések élményéhez juthasson.

A téli madáretetésrõl és a Madárbarát kert programról számos információ, tanács és videofelvétel elérhetõ az MME weblapján (www.mme.hu).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!