2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mától lehet fizetni a megváltozott bankjeggyelForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-02 10:07:33
A felhasználók és a kereskedelemben dolgozók mellett a készpénzelfogadó automatáknak is tisztában kell lenniük kell az új tízezres tulajdonságaival. A hamisításon gondolkodók számára várhatóan nehéz feladvány lesz az új bankjegy.

December 1-jétõl, hétfõtõl forgalomba kerül az új tízezer forintos, amelynek elõoldalán szintén Szent István arcképe látható, hátoldalán pedig az esztergomi bazilika, és színvilága is hasonlít a régiéhez, több más elemében azonban jelentõsen különbözik a két bankó.

Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatóságának osztályvezetõje a 180 perc korábbi adásában elmondta, az új bankjegyek fejlesztésének megkezdésekor a fejlõdés és a tradíció „lebegett a szemük elõtt”.  Az általában a magyar bankjegyekhez – nem csak a forinthoz, hanem a korábbi bankókhoz is – köthetõ grafikai hagyományokat szeretnék továbbvinni.  A magyar papírpénzekre jellemzõen olyan minõségû grafikai megoldások kerültek, amelyek önállóan is megállnák a helyüket. Az, aki ránéz az új bankjegyekre, ezért talán ismerõsnek találja majd õket. Minden azonban, ami a képek körül van, tehát a hátterük, az azt körülvevõ, biztonsági elemet mintázó grafikai részek megváltozott.

A tízezres új hologramfóliát kapott, amely a korábbinál szélesebb és könnyen ellenõrizhetõ, mert jó nagy számokkal van ráírva a 10 000-es értékjelzés, illetve billegtetve, a csíkon a magyar címer és az MNB betûhármas jelenik meg rajta.

Pataki Tibor szerint azért van szükség új tízezresre, mert a jelenlegi bankó több mint tizenhét éves, a tervezési idõszakával együtt majdnem húsz, a számítástechnikában azóta lezajlott változás pedig nem hagyta érintetlenül a készpénz használatát sem. A hivataloknál, nagyobb cégeknél a készpénzállományt ma már nem kézzel számolják, hanem gépekkel, valamint nem csak kézbõl kézbe vándorolnak a bankók, hanem többféle automata is elfogadja õket, például parkoláskor. Ilyen esetekben fontos, hogy a gépek el tudják dönteni, hogy a behelyezett tárgy egy darab értéktelen papír vagy a megfelelõ címletû bankjegy.

Az MNB-s osztályvezetõ hozzátette, remélik, hogy az új pénzek jövõ heti megjelenéséig az automaták gazdái átállítják berendezéseiket a friss bankók fogadására, miután ez a munka már szeptember elejétõl folyik, és eddig jól állnak vele. Pataki Tibor hangsúlyozta, az elmúlt hónapokban azért is igyekeztek mindent elkövetni, hogy a kereskedelemben dolgozók is tisztában legyenek a változásokkal.

Az új bankjegyek kibocsátásakor idõrõl idõre felvetõdik, hogy a hamisítók saját újabb változataikról akarják elhitetni, hogy azok az igaziak, ám a tapasztalatok nem igazolják ezt a félelmet. Kizárni azonban nem lehet, hogy valaki megpróbáljon visszaélni a helyzettel, ám remélhetõleg elég nehéz feladata lesz – tette hozzá a jegybank osztályvezetõje.

Pataki Tibor arról is beszélt, hogy 2018-ig valamennyi mostani bankjegy-címletet lecserélnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!