2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Bázisolajjal üzletelõ bûnszervezet bukott le az Észak-AlföldönForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-03 10:30:45
Alig fél évvel a bázisolajjal - üzemanyagként is felhasználható kenõolajjal - üzletelõ és a költségvetésnek nyolcmilliárd forint kárt okozó bûnszervezet leleplezése után újabb hasonló tevékenységet folytató bûnözõi csoport bukott le az Észak-Alföldön - jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális vezetõi kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

Lengyel Tibor, a NAV Észak-alföldi Regionális Bûnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: a bûnszervezet mintegy hat és fél millió liter bázisolajat terített jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül a Hajdúdorogon, Csepelen és Dunaharasztiban mûködõ elosztó telepekre.

A pénzügyi nyomozók egyszerre 46 helyszínen csaptak le az elkövetõkre, a házkutatásokon csaknem 35 ezer liter ásványolajat foglaltak le, mintegy 15 millió forint értékben. A nyolc gyanúsított közül heten elõzetes letartóztatásban vannak - tette hozzá az igazgató.

A technikai vagy bázisolajat egy debreceni férfi által létrehozott bûnszervezet importálta Lengyelország és Szlovénia területén lévõ adóraktárakból. Az áru nyomon követésének megakadályozására fiktív fuvarokmányokkal és könyvelési trükkökkel azt a látszatot keltették, hogy a bázisolajat Olaszországban, illetve Magyarországon értékesítették - ismertette Lengyel Tibor.

Hozzátette: az olaj ezzel szemben Hajdú-Biharban és Pest megyében elosztó lerakatokba került, és a külföldrõl beszerzett ásványolajat belföldön, a piaci árnál lényegesen olcsóbban, gázolaj üzemanyagként értékesítették többek között fuvarozó vállalkozásoknak, autósiskolának, mezõgazdasági nagyvállalkozóknak.

Legalább 6,5 millió liter importolaj került így az országba, és 1,6 milliárd forint adóhiány keletkezett - jegyezte meg Lengyel Tibor.

Elmondta: a pénzügyi nyomozók több mint 600 millió forint értékben ingatlanokat zároltak, személygépkocsikat, motort, karórákat foglaltak le, és 13 bankszámlát zároltak.
Az elkövetõk vagyonosodási vizsgálata alapján további zárolások is lehetnek - fûzte hozzá.

Polcz Attila pénzügyõr ezredes, regionális vám- és pénzügyõri fõigazgató kiemelte: a bázisolaj mindaddig adómentes, amíg üzemanyagként fel nem használják. Az Európai Unió vámszabályai szerint Magyarországra vámellenõrzés nélkül belépõ árut, mivel nem vámköteles, nem kell feltüntetni az okmányokban.

Czinege Attila észak-alföldi regionális adó-fõigazgató, utalva a hasonló áprilisi fogásra, elmondta: abban az ügyben ötven vállalkozásnál tartottak adóhatósági ellenõrzést, további húsznál indítják meg, és 15 vagyonosodási vizsgálat is elkezdõdött.

Mindezek már látszanak az adóbevételekben is: 2013-ban 409 milliárd forint volt a befizetett adó a régióban, az idén november végéig már 455 milliárd forint - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!