2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Tízéves kislány holtteste a TiszábanForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-28 15:26:55
Feltehetõen egy 15 menekültet szállító, hajó süllyedt el a Tiszában.

Menekültekkel elsüllyedt hajó: 10 éves lány holttestére bukkantak szerb oldalon

 

Egy tíz év körüli lány holttestét emelték ki kedden a Tiszából, a folyó szerb oldalán. A szerb hatóságok szerdán értesítették a történtekrõl a Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányságot.

10,28 Menekültekkel elsüllyedt hajó: újabb holttestet találtak

Újabb holttestet emeltek ki a Tiszából szerdán, szintén a folyó szerb oldalán- tájékoztatta a Független Hírügynökésget újabb közleményében a Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányság.

 

A férfi holttestét nem sokkal egy kislány megtalálása után emelték ki a vízbõl. Egyelõre róla sem tudni, hogy kicsoda, azonosítása még folyamatban van. Mint arról a Független Hírügynökség már beszámolt, a szerb hatóságok szerdán arról értesítették a magyar rendõröket, hogy kedden egy tíz év körüli lány holttestét emelték ki a Tisza szerbiai szakaszán. Mint kiderült, a gyereken kívül egy férfi holtteste is elõkerült: a jelzés egy órával a kislány megtalálása után érkezett a Kikindai Rendõrségi Igazgatóságtól. Jelenleg mindkét áldozat azonosítása folyamatban van.

Mint ismert, két hete feltehetõen egy 15 menekültet szállító hajó süllyedt el Röszkénél a Tiszában. A magyar oldalon eddig egy holttest került elõ, õt egy fotó alapján azonosították, amelyet családtagjai küldtek Koszovóból. A folyó szerb oldalán - egészen mostanáig - két holttest került elõ, a másodikat múlt pénteken találták meg. Õ a kihûlés miatt kórházba került két kisgyermek édesanyja. A kedden kiemelt két emberrel együtt eddig összesen öt holttestet találtak.

 



Azt, hogy ki az áldozat, egyelõre nem tudni, azonosítása még folyamatban van. Mint arról a Független Hírügynökség már beszámolt, két hete feltehetõen egy, 15 menekültet szállító, hajó süllyedt el Röszkénél a Tiszában. A magyar oldalon eddig egy holttest került elõ, õt egy fotó alapján azonosították, amelyet családtagjai küldtek Koszovóból. A folyó szerb oldalán - egészen mostanáig - két holttest került elõ, a másodikat múlt pénteken találták meg. Õ a kihûlés miatt kórházba került két kisgyermek édesanyja. A kedden kiemelt kislány már a negyedik áldozat.

A rendõrség egy férfi vallomása alapján kezdte el a kutatást, õ is hajón utazott gyermekeivel. Saját maga értesítette két hete a rendõröket, és segítséget kért tõlük. Két gyereket kihûlt állapotban szállították kórházba, a kislányt újra kellett éleszteni. Azóta mindketten jól vannak. A férfi kihallgatásaikor több, egymásnak ellentmondó vallomást tett. Volt, amikor azt mondta, hogy az esõben eláztak, illetve átúszta két kisgyermekével a folyót, de olyat is állított, hogy nagyobb csoporttal csónakon érkeztek és vízbe borultak.

A rendõrök minden esetben ellenõrizték a férfi vallomását, és az elsõ kutatást már a férfi segélyhívása után alig fél órával elindították. A vízirendészek folyamatosan járõröztek a Tiszán, elõször túlélõket, határsértõket, embercsempészeket kerestek, végül már vízbe fulladt emberek után is kutattak. A keresés összesen négy hektáron, vagyis csaknem negyvenezer négyzetméteren folyt. A kutatásban öt speciális mentõegység is részt vett, õk múlt szombaton kutyákkal, szonárral, és radar segítségével pásztázták a vizet.


A nemzetközi szervezetek szóvivõje a Független Hírügynökséget korábban arról tájékoztatta, hogy az érintett menekültek családonként 6-8 ezer eurót fizettek az embercsempészeknek. Az Európai Unió koszovói rendõri missziója, az EULEX egyik képviseletén még szombaton jelentkezett egy férfi, aki összeszedte a családoktól ezt a pénzt. Az volt a dolga, hogy szétossza az embercsempészek között, ha a családok szerencsésen megérkeznek az Európai Unióba.

A Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányság az ügy kapcsán állandó kapcsolatot tart a szerb hatóságokkal, akik szerdán jelezték, hogy elõzõ nap egy 10 év körüli kislány holttestét emelték ki a Tiszából.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!