2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kereskedelmi és iparkamara: offenzív magatartással szinten tartani az orosz exportotForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-04 11:25:31
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - MKIK - magyar-orosz tagozata azt javasolja a magyar kormánynak, hogy offenzív magatartással az Oroszországba történõ export szinten tartására törekedjen - fogalmazott a tagozat tiszteletbeli elnöke szerdán, a Debrecenben megtartott konzultáción.

Tóth Imre, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvényen elmondta: az elmúlt napokban három jelentõs esemény történt, amely hatással van nemcsak az európai, hanem Oroszország gazdasági életére is. Bécsben a fejlett országokat tömörítõ OECD ülésén elhangzott, jelentõsen csökken a nyersolaj ára, Putyin orosz elnök hétfõn Törökországban lefújta a Déli Áramlat építését. Harmadikként pedig bekövetkezett a rubel leértékelõdése, aminek következtében 1 euró 1,65 rubel. Ezt a folyamatot az orosz pénzügyminiszter akként értékelte, hogy Oroszország 140 milliárd dollár veszteséget szenvedett el - részletezte a tagozat tiszteletbeli elnöke.

A fentiekhez jön még az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági korlátozó intézkedéssorozata, ami további 40 milliárd dollár kiesést jelent az országnak.

Az orosz válaszlépések kedvezõtlenül érintik a magyar gazdaságot, hiszen az orosz piacra irányuló exportunk 2012-ben 3,8 milliárd dollár volt, s ezt a színvonalat kellene megtartani - javasolta Tóth Imre, aki szerint a legnagyobb veszteséget a mezõgazdaság szenvedte el, elsõsorban a hús- és a gyümölcskivitel.

A szakember elmondta: a magyar gazdaságot érintõ negatív hatások enyhítésére, kompenzálására a gazdasági diplomáciai képviseletet kell erõsíteni, elsõsorban Moszkvában és Szentpéterváron, de nyitni kell dél felé is. Utóbbival kapcsolatban bejelentette, Kazányban és Voronyezsben fõkonzulátus nyílik hamarosan.

Tóth Imre tájékoztatójából kiderült: Oroszországban a mezõgazdasági technológia fejlesztésére 12 milliárd euró áll rendelkezésre, s ebben a folyamatban magyar vállalkozások is részt vehetnek. Így többek között állattartó telepek létesítésében, a vetõmagtermesztés beindításában, hûtõházak, melegházak építésében, mezõgazdasági földmunkagépek gyártásában, a vízgazdálkodás megszervezésében, zöldség és gyümölcs feldolgozó üzemek létesítésében.

Jövõ év végéig 200-300 magyar kis- és közepes vállalkozó céget kívánnak kijuttatni Oroszországba - közölte Tóth Imre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!