2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az amerikai palagáz exportjáról tárgyaltakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-05 12:23:44
Az amerikai palagáz exportjának a közép-és kelet-európai energiabiztonságot erõsítõ liberalizálásának lehetõségérõl tárgyaltak Harry Reiddel, a szenátusi többség vezetõjével hétfõn Washingtonban a V4-csoportnak az amerikai fõvárosba akkreditált nagykövetei.

A találkozót a magyar V4-elnökség még nyáron kezdeményezte, miután a négy ország nagykövetei ebben a témában levélben fordultak a képviselõház republikánus elnökéhez és a szenátus demokrata többségének  vezetõjéhez. ,,A találkozó folytatása annak a kezdeményezésnek, amelyet a magyar V4-elnökség alatt elindítottunk, és kértük a kongresszus támogatását az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjára vonatkozó engedélyek kiadásának felgyorsításában, mert ez elõsegítené az egész közép- és kelet-európai térség biztonságát, valamint csökkentené az orosz gáztól való kiszolgáltatottságát - nyilatkozott az MTI-nek a megbeszélést követõen Szapáry György washingtoni magyar nagykövet.

Reid, aki a megbeszélés folyamán értesült arról, hogy lekerült a napirendrõl a Déli Áramlat földgázvezeték megépítése, rokonszenvvel viszonyult a V4-országok kéréséhez. Konkrétumot azonban azzal kapcsolatban, hogy a törvényjavaslatot mikor tûzik a szövetségi felsõház napirendjére, nem mondott.

Szapáry a megbeszélésen hangsúlyozta annak fontosságát az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendõ Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházás Partnerségen (TTIP) belül szülessen egy olyan megállapodás is, amely megnyitja az energiapiacokat.

A republikánus többségû képviselõház még nyáron fogadta el azt a Cory Gardner - azóta szenátornak megválasztott- képviselõ által jegyzett törvénytervezetet, amely felgyorsítaná az amerikai gázexport engedélyeztetési folyamatát. John Boehner, a képviselõház elnöke, aki nyáron Orbán Anita energiaügyi nagykövettel és Szapáry Györggyel is tárgyalt ebben az ügyben, többször sürgette az amerikai gázexport liberalizálását.

Harry Reid a novemberben megtartott ,,félidõs választásokra való tekintettel ugyanezen törvénytervezet szenátusi verzióját nem engedte vitára és szavazásra, hogy a demokrata párton belüli ezzel kapcsolatos ellentétek ne élezõdjenek ki. Kongresszusi források szerint januártól, amikor a republikánusok a szenátusban is többségbe kerülnek, elõrelépés várható a kérdésben.

A washingtoni V4-nagykövetek egyébként márciusi közös nyílt levelükben a hidegháború emlékét felidézõ ukrajnai válságra hivatkozva sürgették az amerikai kongresszus vezetõitõl az amerikai LNG európai exportjának engedélyezését.  Rámutattak: azért fordultak segítségért Amerikához, mert az általuk képviselt régióban a gázpiaci verseny és az energiabiztonság létfontosságú aspektusa a nemzetbiztonságnak, valamint a térség geostratégiai stabilitásának és függetlenségének. Ennek kialakulása egyben az Egyesült Államok kulcsfontosságú érdeke is.

A nagykövetek hangsúlyozták, üdvözlendõ lenne, ha az amerikai gáz megjelenne Közép- és Kelet-Európában, a kongresszus fellépése az LNG-exportnak az Amerika szövetségesei számára való elõmozdításáért pedig a régió számára kritikusan fontos idõszakban történne. Felhívták a kongresszus vezetõinek figyelmét arra, hogy a Közép- és Kelet-Európában a közelmúltban végrehajtott infrastrukturális beruházások lehetõvé tették a gázáramlás irányának megfordítását a csõvezetékekben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!