2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
NFM: a diákoknak otthon is ingyenes a Microsoft Office használatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-05 13:10:21
A közoktatásban résztvevõ diákok december 4-tõl otthon is ingyenesen használhatják a Microsoft Office szoftvert – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelõs államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kara Ákos elmondta: a szoftver használata a magyar általános- és középiskolákban a Tisztaszoftver program keretében eddig is ingyenes volt. A digitális alapcsomag kiterjesztésével mintegy 1,3 millió tanuló, január elsejétõl pedig a tanárok is öt otthoni számítógépre, valamint további öt okoskészülékre jogtisztán és ingyenesen telepíthetik a Microsoft-szoftvert.

Hozzátette: a szofvergyártó cég által most felajánlott Office csomag és a megkötött megállapodás illeszkedik a kormány által meghirdetett Digitális Nemzet Fejlesztési Program céljaihoz. Ennek egyik fontos alappillére, hogy az Európai Unióban élenjáróként, 2018-ra megépüljön az egész országot lefedõ, nagy sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra, amely hozzájárul az ország versenyképességének növekedéséhez, az emberek digitális írástudásának fejlõdéséhez.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelõs államtitkára a bejelentést követõen hangsúlyozta, hogy a Tisztaszoftver program kiterjesztése, az ingyenesség és a legális szoftverhozzáférés azonos az Emmi célkitûzésével, miszerint minden gyermek azonos esélyekkel vegyen részt a közoktatásban.

A szoftver az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. honlapján történõ regisztráció után letölthetõ, összeköthetõ a Köznevelés Információs Rendszerrel, ezzel lehetõvé téve az alkalmazások biztonságos felhasználását, hozzájárulva ahhoz, hogy a magyar diákok tudatos internetfelhasználóvá váljanak – fejtette ki az államtitkár.

Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezetõ igazgatója elmondta: a digitális oktatási alapcsomag hatósugarának megötszörözése, az otthoni ingyenes felhasználás mellé biztosított 1 terabájt digitalis könyvtár kialakítására alkalmas tárhely hatékonyabbá teheti a tanulást és az oktatást. A mostani, 32 milliárd forint piaci értékû felajánlás után a cég hamarosan a felsõoktatás szereplõi számára is biztosítja az ingyenes szolgáltatást – tette hozzá. A Tisztaszoftver program lehetõséget ad a köz- és felsõoktatási intézményekben dolgozók és a diákok számára bizonyos Microsoft termékek és nyílt forráskódú szoftverek iskolai ingyenes használatára. A kormány elõször 2002-ben kötött hároméves megállapodást a Microsoft Magyarországgal a felsõoktatásban tanulók és oktatók részére elérhetõvé tett ingyenes szoftvercsomagról, amelyet 2005-ben kiterjesztettek a közoktatásra is - – olvasható az NFM sajtótájékoztatón kiosztott közleményében.

Kara Ákos az MTI kérdésére elmondta: a Microsoft-szoftverek licence 2014-ben 770 millió forintba került az államnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!