2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A kormány támogatja a gazdaságos bányászati beruházásokatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-06 13:52:09
A kormány támogatja az ásványvagyon gazdaságos kitermeléséhez szükséges beruházásokat - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelõs államtitkára a Szent Borbála napi jubileumi bányásznap országos központi ünnepségén csütörtökön Budapesten.

Hozzátette, hogy jövõre szénbányászati koncesszióra is meghirdetnek pályázatot.  Az államtitkár bejelentette: 42,3 milliárd forint áll rendelkezésre az év végén bezáró márkushegyi bánya alkalmazottainak átképzésére  és elhelyezkedésük támogatására, amelyet a Vértesi Erõmû segít.

Elmondta, hogy a kormány az idén is folytatta azt a munkát, amelyet a Nemzeti Energia Stratégia tartalmaz. Így a 2014/2015-ös tanévben három helyszínen megkezdõdött újra a vájárképzés, mivel az ásványi vagyon kitermeléséhez szakképzett munkaerõ szükséges.

A jogalkotásról szólva kitért arra, hogy a parlament tárgyalja a bányászati, valamint a termõföld védelmérõl szóló törvények módosítását. Az új jogszabályok elõsegítik a jogosulatlan bányászati tevékenységek feltárását és világosabb szabályokkal védik az állami tulajdont.

Aradszki András felidézte, hogy 1989. december 4-én elevenítették fel újra a bányászok, kohászok és tüzérek védõszentje, Szent Borbála hagyományát, így a mai a 25. ünnepség a sorban. A vallásos ünnep kötõdik a bányászat kockázatához és az ebbõl fakadó szolidaritáshoz.

Az ünnepségen - felvételrõl - megszólalt Latorcai János, az Országgyûlés alelnöke is. Egyebek mellett elmondta, hogy a Bányászati és Kohászati Egyesület jogelõdje 1892-ben alakult meg Selmecbányán, ezen az alapon jöttek létre az önsegélyezõ szervezetek és a bányászkórház is. Miután a hagyományos szénbányászat gazdaságtalan lett, az ágazat visszafejlõdött, de az új technológiák lehetõvé teszik a bányák újranyitását.

Az ünnepség végén Aradszki András Szent Borbála érmeket és miniszteri elismerõ okleveleket adott át a kiemelkedõ munkát végzett bányászoknak, valamint kohászoknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!