2024. április 24. Szerda, György.
 
Sokkoló eredményekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-08 10:42:09
A szûréseken résztvevõk 50 százalékának magas a vérnyomása.

Hazánkban csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Megváltoztatható okok felelõsek a szív- és érrendszeri halálozás csaknem 80 százalékáért, amely a Magyar Kardiológusok Társaságának véleménye szerint megfelelõ odafigyeléssel sokszor megelõzhetõ lenne.

A szívünk napján az idei esztendõben is a hagyományokhoz híven ingyenes vércukor-, koleszterin-, haskörfogat- és vérnyomásméréssel várták az érdeklõdõket a fõvárosban. A vizsgálatok alkalmával több mint tízezer kérdõíves lekérdezés történt. A résztvevõk átlagéletkora a nõk esetében 53 év volt, a férfiaknál 42 év volt. Az elemzés során kiderült, hogy a szûréseken résztvevõk 50 százalékának magas a vérnyomása, azaz meghaladja a 140/90 Hgmm-es célértéket, ugyanakkor mindössze 23 százalékuk mondhatja el magáról, hogy optimális értékkel éli az életét.

A szûrõvizsgálatok során arra is fény derült, hogy a résztvevõk 70 százaléka túlsúlyos. Szomorú tény, hogy az emberek 62 százaléka nem végez rendszeres testmozgást, nem eszik elegendõ, napi 400–600 gramm zöldséget és gyümölcsöt, rendszertelenül és egészségtelenül táplálkozik, ugyanakkor 15 százalékuknál mértek magas koleszterinszintet.

A cukorérték mintegy 14 százalékuknál volt magasabb a megengedett értéknél; 48 embernél mértek kimagasló, extrém vércukorértékeket, amely már azonnali orvosi kezelést igényelt.

A helytelen és egészségtelen életmód vezet a keringési betegségek kifejlõdéséhez. Ezért ismernünk kell a helyes utat, az egészséges életmódot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!