2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Fellõtték az új amerikai ûrrakétátForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-29 14:46:47
Az amerikai ûrkutatási hivatal számára sorsdöntõ lehet az új rakéta próbarepülése.

Szerdán magyar idõ szerint délután fél ötkor a floridai Cape Canaveralbõl sikeresen fellõtték az elsõ próbarepülésre azt az új ûrrakétát, amellyel az amerikaiak fel akarják váltani a régi ûrsiklókat - közölte az Amerikai Ûrkutatási Hivatal (NASA).

 

Az Arész-1X rakétát eredetileg kedden indították volna el, de a startot többször is el kellett halasztani a rossz idõjárás miatt, végül a startot szerdára tették át. Az Arész rakéták hordoznák majd a még fejlesztés alatt álló Orion ûrhajókat, amelyekkel az amerikaiak a Holdra akarnak eljutni, vagy késõbb akár a Marsra is. Az Arész-1X (a nevében szereplõ X jelzi, hogy még csak a kísérleti modellrõl van szó) mindössze 2 és fél percig repült, ezalatt 40 kilométer magasba emelkedett.

Valójában a majdani új ûrrakétának csak az elsõ fokozatát próbálták most ki. A többi fokozat és az Orion ûrhajó helyén csak teljes nagyságú makettek voltak A rakéta repülés közbeni viselkedésérõl több mint 700 érzékelõ szolgáltatott adatokat.

Az Arész-1 több mint 90 méter hosszú rakéta. Ilyen hosszú hordozóeszközt senki sem épített az utóbbi 30 évben. Minden idõk leghosszabb rakétája az amerikai Szaturnusz-5 volt, amelyet 1967 és 1973 között használtak egyebek mellett a Holdra szálláshoz, 111 méteres volt. Az ûrsiklók 56 méter hosszúak a startkor.

Az amerikai ûrkutatási hivatal számára sorsdöntõ lehet az új rakéta próbarepülése, mert az egész fejlesztési program jövõje hajszálon függ. Éppen most készült el Barack Obama elnök számára egy független szakértõi vélemény, amely szerint az Arész rakéták megépítésére nincsen pénz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!