2024. április 24. Szerda, György.
 
Betlehemesek hozzák vissza a hagyománytForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-08 15:48:04
Debrecen - Ezen a hétvégén ad otthont Debrecen a 24. betlehemes találkozónak.  

Advent harmadik hetébe lépünk, az adventi várakozás fele eltelt, a város számos kulturális rendezvénnyel járul ahhoz, hogy a várakozás körüli élményeket közösségivé tegye - fogalmazott Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a rendezvényeket beharangozó sajtótájékoztatón hétfõn, a Debreceni Mûvelõdési Központban.

A város különbözõ részeibe is szeretnék elvinni a programokat, gondolva azokra a családokra is, akik például Dombostanyáról vagy Ondódról nem tudnak bebuszozni Debrecenbe - hallhattuk.

A cívisvárosban immár 9. alkalommal láthatjuk a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, amelyet 2013-ban jelölt a város a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. Fontos ezért, hogy az esemény színvonala magas mércét üssön meg. Összesen 17 csoport lép fel 200 szereplõvel szerte a Kárpát-medencébõl, december 12-én a sárándi betlehemesek játékával kezdõdik - mondta az alpolgármester. Gyöngy Péter szervezõ kiemelte, hogy szeretnék, ha méltó helyére kerülne a találkozó és a betlehemezés szokáshagyománya, s a születés örömhíre minél több helyre eljutna.

Szõnyi Sándorné, a Debreceni Mûvelõdési Központ igazgatóhelyettese az adventi városrészi programokat népszerûsítette, december 10. és 21. között 21 helyszínen mutatkozhatnak be helyi közösségek, emellett egészségügyi és kézmûves programok is várják a családokat. Idén sem marad el a nyitott városháza elnevezésû esemény, amely keretében december 20-21-én népi iparmûvészek és kézmûvesek „költöznek” a városháza földszintjére és elsõ emeletére.

 

Nemzetközi Betlehemes Találkozó – immár XXIV. alkalommal

A Debreceni Mûvelõdési Központ 2014-ben is megrendezi a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, mely a korábbi helyszínek
után Debrecenben talált otthonra: idén a cívisvárosban ez már a kilencedik alkalom lesz. A december 12-e és 14-e között
megtartott rendezvény hagyományosan a Kárpát-medencében élõ magyar hagyományõrzõ csoportok téli ünnepköri játékainak egyik legrangosabb hazai szemléje.

Két éve tart a debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozónak, mint a hagyományátadás és megõrzés jó gyakorlatának a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti regiszterébe való jelölési folyamata. A találkozó ennek megfelelõen meghívásos rendszerûvé vált. A szervezõk olyan autentikus felnõtt, gyermek, valamint olyan báb, színjátszó, vagy egyházi csoportokat
hívnak, akik a népi hagyományok alapján dolgoznak, az elmúlt évtizedekben már megfordultak a találkozón, illetve megfelelnek a kiválasztás szakmai kritériumainak. Ebben az évben 17 közösség több mint kétszáz tagja mutatja be betlehemes játékát a Kárpát-medence magyarlakta területeirõl, így várunk csoportokat a délvidéki Temerinbõl, a mezõségi Vajdakamarásról, a felvidéki Jánokról és a székelyföldi Szentegyházáról is. Különleges színfoltja lesz az idei találkozónak a Budajenõre telepített székelyek betlehemes játéka. A korábbi évek hagyományainak megfelelõen a találkozón résztvevõ
betlehemezõk a Debreceni Mûvelõdési Központ Belvárosi Közösségi Házában zajló december 13-i központi rendezvény mellett Debrecen városrészeibe is elviszik a születés örömhírét.


A XXIV. Nemzetközi Betlehemes Találkozó mûsora

2014. december 12., 17 óra

Ünnepélyes megnyitó a Kossuth téren

Színpadon a sárándi betlehemesek

Köszöntõt mond: Dr. Barcsa Lajos

Debrecen alpolgármestere

2014. december 13-án, 9 órától

DMK Pódiumterem

Köszöntés

9:00

„Imhol Atyám, rózsát viszök”.Adventi gondolatok egy tûzzománc kiállítás kapcsán. Bobonkáné Papp Antónia szakkörvezetõ, mûvésztanár rendhagyó tárlatvezetése

 

A csoportok bemutatói

9:10

Szentpéterúr

10:15

Hajdúböszörmény

10:35

Derecske

10:45

Szünet

Komádi

11:00-11:10

11:10

Nyírlugos

11:25

Csenger

11:45

Csedreg (Ro)

12:15

 

Ebédszünet

 

12:30-14:00

 

Hagyományõrzés vagy átörökítés?

A betlehemezés, mint szellemi kulturális örökségünk része.

14:00-16:00

Szakmai tanácskozás A betlehemezés debreceni átörökítési gyakorlatacímmel a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságához benyújtott pályázatról.

A tanácskozás ideje alatt 15.00-kor: a Hortobágy Néptáncegyüttes alföldi betlehemese

 

 

 

Budajenõ

16:30

Temerin (Ser)

17:05

Vajdakamarás (Ro)

17:20

Gencsapáti

17:35

Jánok (Slo)

17:50

Szünet

18:05-18:20

Konyár

18:20

Sáránd

18:35

Debrecen

19:00

Szentegyháza (Ro)

19:25

 

Zárás

20:30

 

- DMK -


Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!