2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A jármû téli felkészítése fontosForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-09 12:16:41
A biztonság egyik alapkövetelménye a gumik kifogástalan állapota.

A jól megválasztott téligumikkal vészfékezés esetén jelentõsen lerövidül a féktávolság, a csapadék kellõ elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények között is egyenletes haladást biztosít.
Látni és látszani

A lengéscsillapítók állapotát mûszeres méréssel ellenõriztessük, mert az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát befolyásolja. A fékhatást is mûszeres méréssel kell ellenõrizni. Fontos megnézni a fékbetétek vastagságát, a kézifék huzalját, a féltengely gumiharangjait. Lényeges, hogy a fényszóró jól legyen beállítva, és fényereje is megfelelõ legyen. A ködlámpákat csak akkor kapcsoljuk be, ha köd van! A szélvédõn való átláthatóságot biztosítja a párátlanító rendszer, a hátsó ablakfûtés és a jó ablaktörlõ lapátok és gumik. Télire az ablakmosó tartályt fagyálló ablakmosóval töltsük fel. Tartsuk jégoldót, jégkaparót, kesztyût és lapátot.
Gyakoroljunk

A lámpabúrákat rendszeresen tisztítsuk! Kedvezõtlen idõjárási viszonyok között mind az irányjelzõvel, mind pedig a féklámpával hamarabb kezdjük meg és hosszabb idõn át jelezzük szándékunkat, de az ne legyen megtévesztõ! A hûtõfolyadék szintjét és fagyáspontját is ellenõrizni kell, melyet minimum -20 C fokra állítsunk be. A kezdõ vezetõknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton, vagy egy üres parkolóban már az elsõ lefagyás, az elsõ hó megjelenésekor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!