2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Elõnyös alkupozícióba hozhatja a bérlõket az új Ptk.Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-09 12:42:43
Bérbe adott ingatlan adásvétele során erõs tárgyalási, akár zsarolási helyzetbe hozhatja a bérlõket a 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) - közölte a Szecskay Ügyvédi Iroda hétfõn az MTI-vel.

A közlemény szerint az új Ptk. kimondja, hogy egy bérbe adott ingatlan eladása esetén a bérleti szerzõdés változatlan tartalommal átszáll a vevõre, az új tulajdonosra. Egyúttal azonban megszûnnek a szerzõdés biztosítékai, mint az óvadék, kezesség, bankgarancia és ezáltal az új tulajdonos számára a bérleti díjkövetelések nem biztosítottak.

Boronkay Miklós, a Szecskay iroda ügyvédje szerint annak nincs akadálya, hogy a biztosítékokat a felek újra létrehozzák, így például a kezessel új kezesi szerzõdést írassanak alá, a bérlõtõl új óvadékot kérjenek, vagy új zálogjogot alapítsanak. Ez azonban egyrészt körülményes eljárás, másrészt többek között a bérlõ együttmûködési készségén múlik, hogy hozzájárul-e a biztosítékok újraalapításához.

Ezáltal a bérlõk együttmûködési hajlandóságától függ a bérleti szerzõdés, valamint a bérbe adott ingatlan értéke, ami megnehezíti az ingatlanok eladását.

A biztosítékokkal kapcsolatos probléma elkerülhetõ, ha az eladó nem közvetlenül a bérbe adott ingatlant, hanem az azt tulajdonló céget adja el. Ebben az esetben a bérbeadó továbbra is ugyanaz a cég marad, és így a bérleti szerzõdések biztosítékai sem szûnnek meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!