2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Úgy tûnik, a hiány állandó maradForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-09 16:37:30
Ha minden önkormányzat addig nyújtózkodna, ameddig a takaró ér…

Ha kicsiben is, de úgy tûnik, folytatódik a központi adósságkonszolidációt kísérõ értetlenség az önkormányzatok között: most rendkívüli támogatás formájában ölt testet a különbözõség. Olyan véleményt is hallottunk, hogy az újabban szétosztott belügyminisztériumi rendkívüli támogatás „lakosságarányos jutalmazása a közvagyonnal való rossz gazdálkodásnak”. Mert ha egy önkormányzat a feladatalapú finanszírozás alapján rakja össze a költségvetését, és csupán olyan önerõs pályázatot indít, amelyhez uniós forrás várható, nem keletkezhet olyan õrült nagy hiány, amit a mostani támogatások jeleznek.
Almát az almával

A 2014. évi költségvetési törvényben elkülönített „a helyi önkormányzatok rendkívüli támogatására” BM-rendelet alapján Berettyóújfalu a ki nem fizetett, mûködést szolgáló számlák finanszírozására 473 millió 566 ezer forint támogatást igényelt. Ezt részletezve Muraközi István (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, közös fenntartású közoktatási és szociális intézmények felé fennálló tartozás, közös feladatellátáshoz, közüzemi szolgáltatásokhoz, élelmiszer-beszállítókhoz, iskolamûködtetéshez kapcsolódó fizetési kötelezettség, nem pénzintézet felé fennálló adósságállomány és többek között iparûzési adóból visszafizetendõ összeg szerepelt az általuk beadott ûrlapon. 250 millió forintot ítéltek meg számukra, így a kormány által kívánatosnak tartott nullszaldós költségvetést valószínûleg nem tudják megvalósítani.

Kiemelte, alma az almával összehasonlítható, de két település sem egyforma. Újfalunál például hét iskola (közte három középiskola) mûködtetése maradt, amelyek – nem támogatott – költsége 200 millió forint évente.

Nyíradony önkormányzata 180 millió 347 ezer forintot igényelt likviditási problémáinak kezelésére, a pénzügyi stabilitás elérésére – tájékoztatott Benõ János címzetes fõjegyzõ. 40 millió forinttal kevesebbet nyertek el, ezért ott sem valószínû a nullszaldós költségvetés. Csakúgy, mint Újfalu, egyebek között köznevelési intézmények fenntartásában jelentkezõ hiány fedezésére, közüzemi és egyéb tartozások rendezésére fordítják az összeget.

Polgáron nem borult volna a költségvetés az oda érkezõ 10 millió forint nélkül, de örülnek neki – mondta Tóth József (Demokratikus Koalíció) polgármester. Igaz, 45,3 millió forintnyi tételt – 60 napon túli lejárt tartozást – soroltak fel, ha már ilyen lehetõség adódott: a központi orvosi ügyelet, a szociális szolgáltatási központ és a hulladékszállítás lejárt tétele finanszírozására. – Szívesen megtudnám, mi volt az elbírálás szisztémája, hiszen mi 20 százalékát sem kaptuk meg annak, amit igényeltünk – tette hozzá.

A dorogi önkormányzat is elõkereste a 60 napon túli számlatartozásokat; a kért 37 millióból végül oda 6 millió forint került. Csige Tamás (MSZP), Hajdúdorog polgármestere úgy mondta, hogyne örülnének a hirtelen jött pénznek. Viszont ha jól mûködne a rendszer, akkor nem lehetne az intézmények mûködtetésére hivatkozni. Mert ennek a támogatásnak továbbra is az az üzenete, hogy ismét a takarékosok nem jártak jól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!