2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Iskolai zsarolás Berettyóújfaluban – megszületett az ítéletForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-09 17:46:20
Folytatólagosan elkövetett zsarolás, garázdaság és testi sértés bûntettében találta bûnösnek a Berettyóújfalui Járásbíróság azt a három fiatalkorú vádlottat, akik egy berettyóújfalui középiskolában pénzt kértek több diáktól cserében azért, hogy ne bántsák õket.

A bíróság az I.r. vádlottat 1 év 10 hónap, a II.r. vádlottat 1 év 6 hónap fiatalkorúak fogházában letöltendõ szabadságvesztésre ítélte, 3 - 3 év próbaidõre felfüggesztve. A III.r. vádlottat garázdaságban és testi sértésben mondta ki bûnösnek a bíróság, R. Nándort ezért 8 hónap fiatalkorúak fogházában letöltendõ szabadságvesztéssel sújtotta, 2 év felfüggesztés mellett.

A Berettyóújfalui Járásbíróság Pál Krisztina vezette büntetõtanácsa kisebb kiegészítésekkel elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint a fiatalkorú vádlottak 2011-2012-ben egy berettyóújfalui szakképzõ intézetben tanultak. R. István Jenõ, L. Gedeon Sándor és R. Nándor Bence több olyan diákot szemeltek ki maguknak, akik személyiségüknél fogva visszahúzódóbbak voltak, így könnyen kerülhettek "áldozat" szerepbe. A II. r. vádlott 2011 decemberében egy iskolatársuktól 200 forintot követelt és megfenyegette, hogyha nem hozza a pénzt és errõl beszél bárkinek is, akkor megveri. Heteken át üldözte követelésével a fiút, aki elõbb nõvéréhez majd szüleihez fordult. A család számonkérése végül a szünetben bántalmazásig fajult, a fiú apját és nõvére barátját is az iskola folyosóján úgy megütötték, hogy mindkettõjüknek eltört az orrcsontja.

A III.r. vádlott 2012 januárjában egy másik, 15 éves fiút is kikezdett, aki az I.r. vádlottól, a III.r. bátyjától kért segítséget. R. István Jenõ 1000 forint “védelmi pénzt” kért a fiútól, pár nap múlva azonban már 1500 forintot követelt rajta. A bírósági eljárás során kiderült, hogy a megzsarolt fiút még a közösségi oldalon is zaklatta a pénz miatt és a fiú már annyira félt, hogy iskolába érkezése után azonnal haza is akart buszozni. Vesztére azonban a buszmegállóban összefutott zsarolójával, akinek végül oda is adta a pénzt.

Az indoklásban elhangzott: az egyik sértett szülei az osztályfõnöknek is jelezték a zsarolást, de elsõ körben nem vették õket komolyan. Ez a zsarolás fajult pár nappal késõbb gátlástalan bántalmazássá. A folyosói brutális verekedést követõen állandó rendõri jelenlét volt az iskolában, illetve a rendõrök felvilágosítást is adtak a tanároknak és a szülõknek a bûncselekmények megelõzése érdekében. Az egyik sértett éppen ennek hatására tett feljelentést a vádlottak ellen.

Az I.r. vádlottnak egyébként híre volt az intézményben, erõszakos, öntörvényû embernek ismerték. Nem kizárt, hogy a tanúk közül többen emiatt változtatták meg korábbi terhelõ vallomásukat a bírósági eljárás során. A verés egyébként olyan brutális volt, hogy még a tanárok is megrendülten nyilatkoztak róla a bírósági tárgyaláson.

A három vádlott pártfogó felügyelet alatt áll, és amennyiben a szabályokat megszegik, le kell tölteniük a kiszabott fogházbüntetést.

Az ítélet nem jogerõs. Az ügyész 3 nap gondolkodási idõt kért, az I. és a II.r. vádlott és védõik tudomásul vették a határozatot, a III.r. vádlott és védõje azonban felmentésért fellebbezett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!