2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
2014 a cégtörlések éveForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-10 08:20:21
Negyvenezer körül áll majd a megszûnõ cégeket számláló mutató december végén.

Rekord közelében maradt a megszûnõ cégek száma Magyarországon novemberben, így az év egészében szinte biztosan több mint 40 ezer céget töröl a cégbíróság a tavalyi 33 ezer után. Mivel a megszûnések növekedését csekély cégalapítási kedv kíséri, az év egészében akár 15 ezerrel is csökkenhet a mûködõ társaságok száma.
Inkább pozitív

Ez azonban az adatokat közzétevõ Opten céginformációs szolgáltató szerint inkább pozitív, mint negatív fejlemény, hiszen még így is a „kis cégek országa” maradunk. Minden valószínûség szerint 40-41 ezer körül áll majd meg a megszûnõ cégeket számláló mutató december végén, azaz mintegy negyedével emelkedik az éven belül törölt társaságok száma az egy évvel korábbi 33 ezerhez képest. A folyamatot a másik oldalon mérsékelt cégalapítási kedv kíséri, a két hatás pedig együtt oda vezethet, hogy év végén 14-15 ezerrel kevesebb mûködõ vállalkozás lesz Magyarországon, mint egy évvel korábban. „Az adat látszólag ellentmond annak, hogy növekedésnek indult a gazdaság, de a cégstatisztikák elemzése inkább arra utal, hogy a hatósági szigor miatt kiesnek a rendszerbõl azok a vállalkozások, amelyek egyébként is inaktívak voltak” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezetõje. Ezt támasztja alá, hogy dinamikusan emelkedik a cégbíróság által elrendelt kényszertörlés végeredményeként és a végelszámolás után megszûnõ cégek aránya.
Fölfelé ugrik

Idén novemberben a 3952 megszûnésbõl 1578-at elõzött meg felszámolási eljárás, vagyis az ilyen törlések aránya 40 százalék alá esett, szemben a tavaly azonos idõszaki 55 százalék fölötti rátával. Ezzel párhuzamosan a végelszámolással megszûnõ cégek száma a 2011-es 4300-ról idén 7000-re emelkedik, a cégbíróság által indított kényszertörlések száma pedig a tavalyi 15 ezerrõl 30 ezer fölé is ugorhat. Az induló felszámolások száma továbbra is magas, ami azt jelzi, hogy – csökkenõ szerepük ellenére – néhány évig még biztosan ezek lesznek a meghatározóak a megszüntetéshez vezetõ eljárások között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!