2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Bûnmegelõzési tanácsok az ünnepekreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-10 09:04:45
A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság kéri, hogy az ünnepi vásárlás közben is figyeljenek értékeikre.

Közelednek az ünnepek. A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság kéri, hogy vásárlás közben is figyeljenek értékeikre.
Védekezés a zseblopások ellen
Nagy tömegben csomagját, táskáját tartsa zárva, gyakran ellenõrizze, testéhez szorítva fogja. Csak annyi pénzt tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges.
Okmányait, pénztárcát, bankkártyát ruházata belsõ zsebében vagy táskája belsõ, védettebb zsebében helyezze el, lehetõleg több helyre elosztva. A bankkártyát és a PIN kódot soha ne tegye egymás mellé.
Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra vagy a bevásárlókocsiba.
A bankautomaták használata elõtt ellenõrizze a kártyabefogadó nyílás sértetlenségét, illetve a készpénzkiadó nyílás torlaszmentességét.
Ha hosszabb idõn keresztül gyanúsan viselkedõ személyt lát környezetében, azonnal ellenõrizze értékeit.
Ha tetten éri a zsebtolvajt hangosan kérje a közelben lévõk segítségét, és értesítse a rendõrséget!
Ha zsebtolvaj áldozata lett, haladéktalanul tegyen feljelentést. Az elkövetõrõl adott pontos személyleírás nagymértékben segítheti a rendõrség munkáját.
Ha ellopták bankkártyáját, mobiltelefonját, azokat még a feljelentés elõtt tiltassa le. Ha a lakáskulcsot is elvitték, akkor cseréltesse le a zárakat.
Gépjármûfeltörések megelõzése

Ne hagyjon táskát, csomagot, mobiltelefont, mûszaki cikket, iratokat, pénzt, bankkártyát, a jármû okmányait az utastérben, de a „kesztyûtartóban” sem. Még üres táskát sem, hisz a tolvaj errõl nem tud, csak a jármû feltörése után veszi észre. Kiszálláskor mindig zárja be az ajtókat, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha csak párpercre távolodik el jármûvétõl.
Online internetes vásárlás

Az internet fejlõdésével egyre több szolgáltatást lehet igénybe venni a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan mûködõ webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzata kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciók). A webáruházban vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint az egyéb üzletekben vásárolt árucikkekre. Érdemes olyan webáruházat választani, ahol már a weboldalon feltüntetik a visszavásárlási garanciát. Bankkártyával történõ fizetés estén olyan webáruházban vásároljon, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába.

Óvakodjon az olyan weboldalaktól, melyek nevében elírás, vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltetõ cég adatait. Ezen oldalakat tekintse megbízhatatlannak. Legyen óvatos a személyes adatai megadásánál is, különösen, amelyek a bankkártyája adataira vonatkozik. Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezelje az olyan internetes eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be, vagy amelyek meglepõen alacsony áron kínálják termékeiket, esetleg nem valódi címmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak. Vételárat soha ne küldjön elõre!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!