2024. április 24. Szerda, György.
 
Vége a benzinturizmusnak? Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-10 11:05:33
Nyíregyháza - Az üzemanyagár csökkenésének hatásai a legjobban a benzinkutakon jelentkeznek.

– Az mindenkinek jó, ha folyamatosan csökkennek az árak. Örül a sofõr, hogy ugyanannyi pénzért több üzemanyagot tud venni, de örül a benzinkutas is, hogy a korábbi idõszakhoz képest többen mennek hozzá tankolni. Így karácsony elõtt jobb az emberek hangulata – mondta el érdeklõdésünkre az egyik – a magyar–ukrán határ közelében található – üzemanyagtöltõ állomás tulajdonosa.

– Én még további 15–20 forintos csökkenést várok. Ha összességében nézem az üzemanyagpiacot, bár a nagy számok mögé nem látok be, az árcsökkenés az állami költségvetésnek jelent igazából mínuszt, a kiesést maximum az kompenzálja valamennyire, hogy ilyenkor több üzemanyag fogy. Természetesen mi, benzinkutasok ügyelünk olyan pszichés szempontra is, hogy mondjuk a 380 forintos ár 379,9 forintként legyen kiírva, hiszen ez vonzóbban mutat az ártáblán – tette hozzá a tulajdonos.

benzin

Rákérdeztünk arra is, hogy mik a tapasztalatok az ukrán benzinturizmussal kapcsolatban. – A háborús helyzet miatt az utóbbi idõszakban emelkedett Ukrajnában az üzemanyagok ára. Kizárólag tankolni már nem sûrûn mennek ki az autósok, de ha már ott vannak valami más okból, természetesen meg is töltik a tartályt.

Csak tankolni már nem éri meg

– Az itt megálló autósoktól hallom, hogy mostanában alaposabban megnézik a magyar határõrök azokat, akik egy-két héten belül ismét átmennek Ukrajnába. Az elmúlt egy évben jóval több gázolajat eladtam mint a korábbi években. Ez azt jelzi, hogy a gazdáknak már nem éri meg nagy tételben feketén beszerezni a gázolajat, hiszen el tudják számolni a költségeket.

– Most is több mint két órája várakozom, hogy valaki végre beszálljon. Ez így egyenlõ az anyagi katasztrófával, árcsökkenés ide vagy oda – hangoztatta az egyik nyíregyházi taxitársaság sofõrje, majd elárulta: harminc éve dolgozik taxisként, s amíg 10–20 éve az volt a baj, hogy kevés volt a kocsi, most vannak olyan napok, amikor mindössze kétezer forintot keres meg.

– Hiába csökken az üzemanyag ára, ez a tarifákban nem mutatkozik meg, így pedig az utasszám sem fog növekedni. Elborzaszt, hogy lehet esõ, szél vagy havazás, az emberek inkább gyalog indulnak útnak, mint hogy ránk költsenek.

Nem húz ki a bajból

– Úgy gondolom, korábban még volt pénzük az utasoknak, de manapság már más a helyzet, az üzemanyag árának pár forintos csökkenése nem fog minket megmenteni az üres ülésektõl! – summázta a nyíregyházi taxis.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!