2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Kutyák gyalázzák a sírhantokat Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-12 10:46:21
Hencida - Nincs eszköz az önkormányzat kezében, a felelõtlen gazdák kutyái így szabadon járnak be a temetõbe.  

Zokogva, a könnyeit törölgetve szólítja meg a Napló Hencidán tartózkodó munkatársait Pesti Istvánné. A felzaklatott Irma néni azt kéri, azonnal menjünk vele a temetõbe, s nézzük meg, mit mûveltek az elhunyt férje sírjával. A temetõ bejáratának közelében lévõ, láthatóan új síremlék körül õszirózsák és más vágott virágok sorakoznak a vázákban, a síron pedig feltehetõen kutyától származó lábnyomokat látni.

– Nézzék meg, csak ezt a sírt gyalázták meg, sehol nincs ilyen moslékság, mint itt – szipogja. Azt mondja, a közelmúltban fedették le a sírt, hogy ne kelljen minden nap kijárnia. Ennek ellenére reggelente ez a szörnyû látvány fogadja. Azt mondja, elképzelhetõ, hogy így akarnak bosszút állni azért, mert a fia is elindult az októberi önkormányzati választáson polgármesterjelöltként. Úgy véli, valaki odavezetheti a kutyáját, hogy aztán az összejárkálja a sírt. – Hát, így kell egy halott emlékével bánni? – kérdezi.

Elhajtja, ha mennek

Mándoki Lajos, a temetõ rendjét közmunka keretében õrzõ férfi azt mondja, mivel nincs a sírkertnek kapuja, a kóbor kutyák szabadon járnak-kelnek, mások is panaszkodnak rájuk. Elmondása szerint többször látta az állatokat betévedni, s olyankor mindig elkergette az ebeket. Mivel õ hat órában dolgozik, délután nincs senki, aki megakadályozhatná a rongálást. Mint fogalmazott, a négylábúak a környezõ házakhoz tartoznak, s egyiknél sincs kerítés.

Pesti Istvánné panaszával már megkereste az önkormányzatot, ahol azt tanácsolták neki, hogy forduljon a kormányhivatalhoz. A 66 éves asszony nem érti, mi köze az állami szervnek a temetõhöz, s miért nem tudják helyben megoldani a problémát.

Szémán László (Jobbik) polgármester azt mondja, elvették a helyhatóságoktól az ebtartás szabályai ellen sértõk szankcionálásának lehetõségét. Csak a rendõr büntethet, akkor, ha közterületen tartózkodik a négylábú. Ha viszont azt nem fogadja el az állat gazdája, feljelentést kell tennie a járási hivatalnál, így azonban rendszerint egy „ejnye-bejnyével” vagy néhány ezres büntetéssel megússzák a tulajdonosok – állítja. Ha pedig az önkormányzat a feljelentõ, neki kell állnia az eljárási költségeket, amire nincs pénz Hencidán.

Szó sincs bosszúról

A polgármester határozottan cáfolta Pesti Istvánné bosszúra utaló vádját. Szerinte a kóbor kutyák azért az asszony elhunyt férjének nyughelyére mennek, mert a gondozott sírnál mindig friss vizet találnak a vázában, amit nem kapnak meg a gazdáktól.

HBN


Használtak a szankciók

Hencidán 2010-ben önkormányzati rendelettel igyekeztek visszaszorítani a felelõtlen ebtartást. A figyelmeztetések és az ismételt szabályszegések esetén kiszabott 50 ezer forintos büntetések megtették hatásukat, nem voltak a faluban kóbor kutyák – magyarázza Szémán László. A kutyatartók inkább 1500 forintért vettek egy nyakörvet és láncot, minthogy kifizessék a bírságot. Azóta viszont kivették az önkormányzatok kezébõl a szankcionálás eszközét. Azaz az ebrendelet érvényben van, de büntetni nem tudnak – tette hozzá.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!