2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Tízmilliókat hoz az új helyi adóForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-12 13:07:27
Balmazújvárosban és Hajdúnánáson is az aranykorona lett a települési adó alapja.

Hajdúnánáson a képviselõtestület azért nem támogatta a telekadó (mint új típusú helyi adó) bevezetését, mert az ilyen (épülettel, épületrésszel be nem épített) belterületi ingatlanok nem termelnek jövedelmet a tulajdonosuknak. A termõföld viszont igen…
Telek nem, föld igen

„A termõföld egyfelõl jövedelmet termel, másfelõl jelenleg ez az egyetlen olyan vagyontárgy, ami adómentes jövedelmet képes biztosítani a tulajdonosa számára. Hajdúnánás környékén jelenleg a termõföld bérleti díja (minõségtõl függõen) hektáranként 50 és 100 ezer forint között mozog, illetve a földhasználókat az államtól minden évben területalapú támogatás is megilleti, ami az elmúlt években nagyságrendekkel nõtt” – válaszolta a Napló érdeklõdésére Szólláth Tibor polgármester, mintegy magyarázatául a 200 Ft/AK mértékben meghatározott települési adóra.

A városvezetõ hangsúlyozta, hogy a Hajdúnánás közigazgatási területéhez tartozó termõföldek egynegyede nem helyi magánszemélyek tulajdonában van. – Az új helyi adó hozzájárul ahhoz, hogy ezek az emberek az itt található földjük után megfizetett adó révén hozzájáruljanak a közteherviseléshez. Mentesül az új adó megfizetése alól az a külterületi földrészlettel rendelkezõ természetes személy, akinek az éves adóterhe nem éri el a 6 ezer forintot. Ez Hajdúnánás esetében azt jelenti, hogy a tulajdonosok 62,4 százaléka nem fizet majd települési adót – tudtuk meg Szólláth Tibortól, aki elmondta, hogy az új adónembõl befolyó évi 65 millió forintból jut a külterületi infrastruktúra fejlesztésére, és a majdani pályázatok önerejére is.
Utakat építenének

Balmazújvárosban is települési adó bevezetésérõl döntöttek, melynek mértéke éves szinten 300Ft/AK lesz. Veres Margit polgármester a Naplót arról tájékoztatta, hogy az új adótól (amit a település közigazgatási területéhez tartozó szántóra, szõlõre, gyümölcsösre, kertre, rétre, legelõre és fásított területre vetnek ki) éves szinten mintegy 40-45 millió forint bevételt remélnek, amit az utolsó fillérig belterületi utak építésére, illetve a meglévõ utak karbantartására fordítanak. „Uniós források nem lesznek új belterületi utak építésére, márpedig a városunkban még vannak olyan utak, amik nincsenek azfaltburkolattal ellátva. Ha két év alatt érjük el a kitûzött célt, akkor két évig lesz érvényben a települési adó, ha három év alatt, akkor addig” – mondta a városvezetõ, hangsúlyozva, hogy vagyonelemet adóztatnak.

Viszonyításként hozzátette, hogy Balmazújvárosban ma egy aranykorona termõföld ára 140-150 ezer forint, ehhez képest az évi 300 forintos adóteher elenyészõ. – Mindig lesznek olyanok, akik felháborodnak egy új adónem hallatán, de a többség belátja, hogy erejéhez képest mindenkinek részt kell vállalnia a közös dolgainkból – indokolta meg a képviselõtestület döntését a polgármester.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!