2022. szeptember 26. Hétfő, Jusztina.
 
Egygyermekes családok is kaphatnak otthonteremtési kedvezménytForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-12 13:32:06
Az egygyermekes családok is kaphatnak otthonteremtési kedvezményt 2015 júliusától - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára szerdán kormányszóvivõi sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte: jövõre az otthonteremtési kedvezményre 4 milliárd forintot fordítanak, 2016-tól pedig 9-10 milliárd forintot.

Jelezte, a keret felfelé nyitott, így igény esetén biztosítják a szükséges többletforrásokat.

A családok egy gyermek esetén 500 ezer, három gyermek estén 3,25 millió forint támogatást kérhetnek. Újdonság az is, hogy használt lakás vásárlására, valamint meglévõ lakás bõvítésére is lehet támogatást kérni.

Novák Katalin azt hangoztatta, a kormány célja, hogy a vágyott, tervezett gyermekek megszülessenek Magyarországon, és mivel az otthonteremtés, a lakhatás komoly nehézséget jelent a fiataloknak, ezért vezetik be a korábbi támogatási rendszert kibõvítõ lehetõséget július 1-jével.

Emlékeztetett arra, hogy korábban csak a kettõ, vagy annál több gyermekesek vehették igénybe az állami támogatást, jövõre azonban már az egy gyermekes családok is, vagy azok, akik legalább egy gyermeket vállalnak.

Az otthonteremtési rendszer fontos változásának mondta azt is, hogy a vissza nem térítendõ támogatást júliustól már használt lakás megvásárlására is kérni lehet, vagy arra, hogy a meglévõ ingatlant további szobával, akár tetõtérbeépítéssel bõvítsék.

Azt mondta, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) alapelve az, hogy több gyermek után több támogatás jár, de figyelembe vesznek más szempontokat is, így például a energiatakarékosabb ingatlanok után nagyobb támogatás kérhetõ.

Számításaik szerint a támogatás éves szinten (az elsõ teljes évtõl, 2016-tól) 12 ezer családot érinthet és 9-10 milliárd forintos kiadással számolnak.

Novák Katalin több konkrét példán is érzékeltette a CSOK rendszerét. Eszerint például egy 36 éves gyermektelen pár egy 60 négyzetméteres új lakás vásárlásához egy gyermek vállalása esetén 600, míg két gyermek vállalása esetén 800 ezer forint támogatást kérhet.

Egy 28 éves egygyermekes házaspár használt, 55 négyzetméteres lakótelepi lakás vásárlásához egy gyermek esetén 500, két gyermek esetén 800 ezer forint támogatást kaphat.

Támogatást élettársak is kérhetnek már meglévõ gyermekek után, így például egy 29 éves, élettársi kapcsolatban élõ pár 1,3 millió forintot kérhet, ha 70 négyzetméteres családi házukat 25 négyzetméteres tetõtérrel építik be.

Egy négygyermekes 37 éves házaspár 155 négyzetméteres, alacsony energiafogyasztású új családi házának építéséhez, vagy használt ingatlan vásárlásához 3,25 millió forint támogatást igényelhet.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a gyermekek vállalása a CSOK rendszerében négy évet jelent. Elmondta, az egyes kategóriákon belül csökkentették az igényelhetõ lakások nagyságát is.

Közölte, a támogatást házaspárok és élettársi kapcsolatban élõk egyaránt igénybe vehetik, a kettõ közötti különbség az, hogy újabb gyermek vállalása esetén csak a házasságban élõk, míg a meglévõ gyermekek esetén az élettársak és a családok is kérhetik a támogatást.

Kovács Zoltán kormányszóvivõ azt mondta, a kormány számára a családok támogatása prioritás, ami egyebek mellett megjelenik a bankok elszámoltatásában és az adókedvezményekben is; utóbbira idén és jövõre is több mint 200 milliárd forintot hagynak a gyermekes családoknál. Jelezte, a több gyermekes családok esetében ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a bruttó fizetés a nettó fizetéshez kerül közel. Arról beszélt, 2012-ben már részben visszaállították a 2010 elõtt gyakorlatilag felszámolt lakástámogatási rendszert, most ezt a rendszert bõvítik ki újabb elemekkel.

Kovács Zoltán egy kérdésre válaszolva arról is beszélt, minimális mértékben ugyan, de sikerült csökkenteni a magyarországi szegények számát. Azt mondta, sikerült megállítani azt a folyamatot, azt az öröklött helyzetet, ami 2009-re, 2010-re családok százezreit lehetetlenítette el, és szerinte ezt a javulást már a KSH adatok is egyértelmûen mutatják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!