2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Zöld helyett barna lesz az õstermelõiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-13 11:54:24
Aki nem cserélteti le régi õstermelõi igazolványát, elveszíti õstermelõi státuszát.

Megint mehetnek a gazdák a hivatalba. A Földmûvelésügyi Minisztérium ugyanis közölte: egy új kormányrendelet értelmében azok, akik 2009. január 1-jét követõen váltották ki zöld színû õstermelõi igazolványukat, és azt 2013-ban, vagy 2014-ben nem cserélték le az új típusú barna színû igazolványra, 2014. december 31-ig kérelmezzék az új igazolvány kiállítását.

A részletekrõl a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke elmondta: régi, zöld színû igazolvány a megyében még csaknem 3500 darab van forgalomban. A csere elsõsorban a körülbelül 660 fõállású õstermelõnek sürgõs, mert ha õk nem váltanak a határidõig, megszakad társadalombiztosítási jogviszonyuk. Azoknak a kistermelõknek is minél hamarabb el kell végeztetni a mûveletet, akik január elején is értékesíteni szeretnének a piacon, vagy újév napja után adnák el az õszi szántóföldi termést. A többiek ráérnek 2015. elején foglalkozni a dologgal.

– Az ügyintézéshez az érintetteknek a lakcímük szerint illetékes falugazdászt kell megkeresniük december 31-ig. A körzetközpontokban munkanapokon 8 és 16 óra között (pénteken 14 óráig) van ügyfélfogadás. Debrecenben a Tessedik utca 1. szám alá kell menni. A kisebb településeken nem árt elõre telefonon idõpontot egyeztetni – ismertette Szabó Sándor.

A befizetett tagdíj fejében az ingyenes csere során a zöld igazolványt érvénytelenítik. (Ezt az adójogszabályok miatt érdemes megõrizni.) Az új, három évre érvényes barna dokumentum kiállításához a személyes adatok igazolásához szükséges okmányokra van szükség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!