2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A vizsgált fûszerpaprikák negyedénél találtak kifogásolnivalót az ellenõrökForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-13 13:06:50
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtöki közleménye szerint 46-féle, hazai boltokban kapható fûszerpaprika õrleményt ellenõriztek és 11-nél találtak kifogásolnivalót. Kiemelték: a magyar fûszerpaprikák kimagaslóan teljesítettek a Nébih terméktesztjén.

A Nébih csütörtöki közleménye szerint a karácsonyi idõszakban a hazai boltok kínálatát ellenõrizték, 46-féle fûszerpaprika-õrlemény hatósági laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezték el.
A fûszerpaprika-õrlemények 48 százalékban kevert eredetûek voltak, Magyarországról és más uniós országból származtak, 39 százalékuk magyar volt, 9 százalékuk harmadik országokból, Peruból és Kínából, 2 százalékuk pedig uniós tagállamból származott.

Egy terméken hiányzott a fûszerpaprika termõhelyére vonatkozó jelölés, emiatt a gyártóval szemben eljárás indult.

A termékek legnagyobb részét kitevõ kevert fûszerpaprika-õrlemények leginkább magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.

A hivatal szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46-nál elvégezték a természetes színezõanyag-tartalom, a nedvességtartalom, az összes hamu, a savban oldhatatlan hamu és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát.

Valamennyinél ellenõrizték a jogszabályokban elõírt jelölési követelményeket is.

A szakemberek végül a vizsgált termékek csaknem negyedénél, 11-nél találtak kifogásolnivalót, ezekben az esetekben hatósági eljárást indítottak. Az élelmiszer-ellenõrzési bírságok várható összege az elõzetes adatok alapján mintegy 1,6 millió forint lesz.

Az aflatoxin, Ochratoxin-A, besugárzottság, növényvédõszer-maradék, valamint tiltott színezék-mennyiség esetében minden termék megfelelt a jogszabályban elõírtaknak.
A kedveltségi rangsor felállításánál szempont volt a külsõ megjelenés, a szín, az íz és az illat értékelése is. A teszten résztvevõ bírálók között szakemberek és civilek megadott szempontrendszer alapján 1-5 pontig osztályozták a termékeket.

Az eredményeket tartalmazó táblázat megtalálható a Nébih honlapján.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!