2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Sok embernek nem okozna változást a vasárnapi zárva tartásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-13 13:30:17
A családtagok, ha nem is mindig egymással, de egymás mellett lesznek, ez pedig már önmagában nagyon sokat számít a gyereknek - mondja a pszichológus. Aki pedig eddig a plazába vitte a gyereket, kénytelen lesz elgondolkodni, hogyan tud kevésbé modernizált élményt nyújtani neki, egy kicsit lelassulni, megállni, és örülni a pillanatnak.

Várhatóan jövõ héten szavaz a parlament a szabad vasárnapról. A törvényjavaslat szerint csak olyan boltok maradhatnának nyitva, ahol a tulajdonos szolgál ki, és az üzlethelyiség nem nagyobb 400 négyzetméternél. Ezzel a jogszabályt benyújtó KDNP szavazóinak tett régi ígérete valósulna meg: a vasárnap legyen a családoké.

A 180 percben megszólaló, az intézkedést üdvözlõ pszichológus szerint sok embernek semmilyen változást nem jelent majd az életében a boltok zárva tartása, hiszen eddig sem volt rá igényük, hogy a vasárnapokat valamilyen színes forgatagban töltsék, õket így biztosan nem éri sokk. Mások ezentúl családi mozi-délutánokat szerveznek majd, társasoznak, és a családtagok, ha nem is mindig egymással, de egymás mellett lesznek, ez pedig már önmagában nagyon sokat számít a gyereknek.

A szabad vasárnap annak a munkavállalónak biztosan óriási segítség - teszi hozzá a szakember -, aki otthon lehet a családjával, ahelyett, hogy dolgozna, annak pedig, aki eddig a plazába vitte ilyenkor a gyereket, egyszerûen el kell gondolkodnia, hogyan tud kevésbé modernizált élményt nyújtani a gyereknek, egyszerûen otthon jól lenni, egy kicsit lelassulni, megállni, örülni a pillanatnak. A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a családmodellt igazán a közös programokból tanulhatja meg a gyerek, ez pedig sérülhet, és a családkép bizony sérülhet, ha nincsenek ilyenek.

A kereskedelemben dolgozók közt éles vita alakult ki az elmúlt hetekben. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél, amely alaposan körüljárta a körülményeket, úgy látják, a szabad vasárnaptól nem kell félni, emiatt nem kell majd munkavállalókat elbocsátani, mert a kiskereskedelemben a vasárnapi forgalom nem olyan számottevõ, hogy az egy átalakulás során nem oszlana meg a hét másik hat napján.

A kiskereskedõket tömörítõ Kisosz szerint viszont a januártól életbe lépõ adóváltozások és a várható törvénymódosítások végeredménye csak elbocsátás lehet. Ha ugyanis csökken a munkaidõalap, az üzlet mûködtetésével járó költségek pedig emelkednek, az egyetlen racionális válasz csak a létszámcsökkentés lehet. Ezt azonban a szakszervezetnél vitatják, azt mondják, a boltok már most is a mûködésük határán vannak, olyan alacsony létszámmal mennek, az elbocsátás egy „totális jogellenes mûködéshez” vezetne.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!