2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Geotermális erõmû épül BattonyánálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-13 13:36:24
Nagy teljesítményû geotermális erõmû épül Battonyánál 116 millió euró befektetésbõl. A Dél-Alföldi EGS-erõmû projekt 39,3 millió euró uniós támogatást kapott az innovatív, megújuló energiák elõállítását támogató NER300 program keretébõl - jelentette be kedd délután Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott Békéscsabán sajtótájékoztatón.

Gajda Róbert kiemelte: a projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fejlesztési programnak nyilvánította, a geotermális energiát innovatív módon hasznosító villamoserõmû éves szinten 12 megawatt áramot termel majd és 60 megawatt hõt.

A helyben termelt energiával csökken a dél-békési térség energiafüggõsége, az olcsó energiára új mezõgazdasági és ipari vállalkozások települhetnek, közvetetten új munkahelyek létesülnek, a melléktermékként keletkezõ hõenergiát a kertészetek és a térségi önkormányzatok közintézményei tudják majd hasznosítani. Hozzátette: a beruházással kapcsolatos engedélyeztetési eljárásokról a hivatal kedden második alkalommal egyeztetett a projektnyertes EU-FIRE EGS Hungary konzorcium képviselõivel.

Kovács Péter, az EU-FIRE ügyvezetõje a sajtótájékoztatón kiemelte: a beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Nemzetgazdasági Minisztériummal szoros együttmûködésben valósul meg. A battonyai projekt az elsõ föld hõre alapozott EGS erõmû lesz Magyarországon, az energiát nem forró termálvízbõl nyerik, hanem 220-240 Celsius-fokos kõzetbõl. A hõkutakba felszíni vizet vezetnek és az így kivezetett forró vízbõl termelnek villamos energiát.

A battonyai hátság adottságai jók a technológiához, viszonylag nem túl mélyen található forró kõzet. A magyarországi projektet az Európai Bizottság geotermális kategóriában a legjobbnak minõsítette. A battonyaihoz hasonló kutató és szemléltetõ projektek jelenleg az Egyesült Államokban és Ausztráliában zajlanak.

Hozzátette: elkészült a projekt végrehajtási terve, jelenleg zajlanak az elõkészületek a további kutatásokra, az eredmények alapján a feltáró fúrásokra és a tározók kialakítására.

A projekt várható befejezése 2018. december, az idõpont egy évvel hosszabbítható. Az EU az elnyert 39,3 millió euró összegbõl 16 millió eurót kifizetett a konzorcium részére. Az EU-FIRE EGS Hungary a Battonya területére kiírt geotermikus koncessziós pályázatot elnyerte, a konzorcium a mélyfúrásokra négyszáz négyzetkilométeres területre a szerzõdést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal októberben aláírta.

Az EU-FIRE EGS Hungary konzorciumban a magyar tulajdonú EU-FIRE 95 százalék tulajdonrésszel rendelkezik, öt százalékkal az izlandi Mannvit vállalat. Az EU-FIRE a hazai geotermális projektek fejlesztésében rendelkezik nagy tapasztalatokkal, a Mannvit nemzetközi szinten a geotermális erõforrások kiaknázásában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!