2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
MNB: az ügyfelek érdekeinek védelmében járt el a jegybank a Széchenyi Bank ügyébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-13 14:21:24
Az ügyfelek érdekeinek védelmében, a közvéleményt haladéktalanul tájékoztatva járt el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amikor 5 millióról 30,6 millió forintra emelte a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. által kifizethetõ betétek mértékét - hangsúlyozta a jegybank az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, amelyben visszautasítja az ezzel ellentétes feltételezéseket.

Az Együtt ellenzéki párt csütörtökön sajtótájékoztatón Polt Péter legfõbb ügyész vizsgálatát sürgette a Széchenyi Bank tevékenységével összefüggésben. A párt szerint a vizsgálatnak a többi között tisztáznia kell azt, miért emelte fel a Magyar Nemzeti Bank két napra a bankból kifizethetõ betétetek limitjét. Pápa Levente, az Együtt gazdaságpolitikusa életszerûtlennek mondta, hogy két nappal a mûködés felfüggesztése elõtt még azt gondolták, tovább fog mûködni ez a bank.

Szombati közleményében az MNB felidézte, hogy december 4-én reggel 9.30 órakor nyilvános - a honlapján megjelentetett, csaknem ötszáz újságírónak elektronikus levélben is eljuttatott - közleményben jelezte, hogy aznaptól az addigi 5 millióról 30,682 millió forintra emelte a hitelintézet által kifizethetõ betétek és más visszafizetendõ források maximális mértékét minden ügyfelének. Hozzátették: a hitelintézet tulajdonosai számára betétkifizetési tilalmat rendeltek el. Az akkori közleményben az MNB kifejtette: mivel az Európai Unió betétbiztosítási irányelve és a hazai hitelintézeti törvény 100 ezer eurós limithatárt szab a nemzeti betétbiztosítási intézményeknek a befagyott betétállományú hitelintézetek helyett történõ kifizetésre, az MNB ezen összeghatárra emeli fel a hitelintézet által ügyfelenként kifizethetõ betéteket. A jegybank azt is jelezte a nyilvánosságnak: ha ezt egyéb körülmények lehetõvé teszik, a lehetõ leghamarabb lezárja vizsgálatát a Széchenyi Banknál.

Ezután az ügyfeleknek két munkanapjuk volt élni a kibõvített betétfelvétel lehetõségével, mielõtt az MNB visszavonta a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét - írták. A betétjüket ekkor fel nem vevõ ügyfeleket az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja 30,705 millió forint összegig a december 8-ától számított húsz munkanapon belül - olvasható a közleményben. Az ezután még megmaradó vagyont a végelszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. osztja fel a végelszámolási eljárás során - közölte az MNB.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!