2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mától szigorodnak az élelmiszerjelölés szabályaiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-14 17:56:04
Mától szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi elõírásai, mert az átmeneti idõszakot követõen hatályba lép a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.

A rendelet még 2011. december 12-én lépett hatályba, az élelmiszergyártók 3 év átmeneti idõszakot kaptak az új szabályokra való átállásra.

A rendelet szerint a kötelezõen elõírt információkat - mint a megnevezés, összetevõk, nettó mennyiség, szavatossági idõ - jól látható helyen, egyértelmûen, az elõrecsomagolt élelmiszerek esetén közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betûméret magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 milliméternél.

A nem elõrecsomagolt élelmiszerek esetében nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszer allergéntartalmára vonatkozó információ kötelezõ megadása, mint korábban. A rendelet az allergén információk tájékoztatási módjára vonatkozó szabályt nem határoz meg a nem elõrecsomagolt élelmiszerek esetében, a tagállamok saját nemzeti rendelkezésben írhatják elõ, hogy milyen eszközök segítségével és milyen formában kell közölni azokat.

A Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklõdésére közölte: várhatóan a jövõ héten jelenik meg az a miniszteri rendelet, amely lehetõséget ad arra, hogy ezt a tájékoztatást szóban is meg lehessen adni a fogyasztó számára. A tájékoztatási kötelezettség a kereskedelmi egységek csemegepultjára, a vendéglátóipari egységekre, valamint a közétkeztetésre is vonatkozik - írták.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei szakigazgatási szervek a mindenkori jelölési elõírások teljesülését az éves monitoring vizsgálati terv alapján folyamatosan ellenõrzik az elõállítóknál, a kereskedelemben, az üzletek polcain, vendéglátó helyeken egyaránt. Az ellenõrzés során figyelembe veszik, hogy a rendelet átmeneti idõszakot határozott meg, így például a tápértékjelölést majd 2016. december 13-tól kell feltüntetni.

A rendelet értelmében a 2014. december 12-ig jogszerûen forgalomba hozott termékek - így a raktárban készen tartás céljából tárolt, becsomagolt termékek - a minõség-megõrzési idejük lejártáig forgalomban lehetnek. Ez azt jelenti, hogy 2014. december 13. után mind az új jelölési szabályoknak megfelelõ, mind a régi jelölési szabályoknak megfelelõ termékek megtalálhatóak lesznek az üzletek polcain - közölte a Nébih.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!