2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Államháztartás: 95,9 milliárdos többlet novemberbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-14 18:05:25
Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi többlete 95,9 milliárd forint volt idén novemberben, így a hónap végére a hiány 713,7 milliárd forintra, az éves elõirányzat 72,5 százalékára mérséklõdött - közölte hétfõn az elõzetes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A központi költségvetés 938,2 milliárd forintos hiánnyal, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 198,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,3 milliárd forintos többlettel zártak.

A tárca kiemeli, hogy az éves, európai uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a bruttó hazai termék (GDP) 2,9 százaléka; a pénzforgalmi adatok a cél teljesíthetõségét erõsítik meg.

Az NGM közleménye szerint a gazdasági növekedés felfutása, a foglalkoztatás bõvülése, valamint az online pénztárgépek bekötésébõl származó többletbevételek jelentõsen javítják a költségvetés számait.

A kiadások és a bevételek a szokásos évenként ismétlõdõ módon, idõben eltérõen oszlottak meg, emiatt a hiányszámok 2014-ben sem idõarányosan változtak: míg az év elsõ felében a kiadások meghaladták a bevételeket, addig az év második felében a hiány csak kis összegben növekedett, egyes hónapokban - mint idén szeptemberben, októberben és novemberben - csökkent is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!