2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Leállt a magyar marhaexportForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-14 19:03:41
Vesztegzárra van ítélve sok húsmarha-, valamint juh- és kecsketartó.

Kevés kivételtõl eltekintve vesztegzárra vannak ítélve a húsmarha-, valamint a juh- és kecsketartók, miután a kéknyelv betegség terjedése miatt tilos az élõállat-szállítás ma már az ország nagy részérõl. Az elrendelt zárlat a kitörési pontok közelében mûködõ gazdaságokat akkor is érinti, ha az ottani állatok egészségesek.
Komoly probléma

Országszerte komoly problémát okoz a szarvasmarhák, juhok és kecskék eladása a terjedõ kéknyelv-betegség miatt. A gond leginkább a marhatartókat érinti, mivel a bárányexport tavasszal zajlik. Az ország déli területein, Csongrád és Békés megyében már októberben több településen is megjelent a kór.

A terjedése miatt mára gondban vannak az állattartó telepek szinte az egész országban. A szúnyogok által terjesztett kéknyelv-vírus kizárólag a kérõdzõ állatok - szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élõ kérõdzõk - fogékonyak, az emberek egészségére ártalmatlan. A betegség komoly gazdasági kárt okoz azzal, hogy az érintett körzetekben teljesen korlátozza az élõállat-szállítást, ráadásul a hatóságok részérõl is fokozottabb ellenõrzést kíván.
Más országokban is

A betegség legutóbb Görögországból indult, ma már azonban Romániában, Bulgáriában is jelen van, valamint – bár hivatalos adatok ezt nem erõsítették meg – Szerbiában is felbukkant. A betegség felbukkanása esetén a kitörési hely 20 kilométeres sugarú körzetében teljes zárlatot rendelnek el a hatóságok, ezen felül azonban van egy 100 kilométeres sugarú védõ- és egy 15 kilométeres sugarú megfigyelési körzet is. Az egyes körzetekbõl tilos enyhébb súlyosságúba szállítani állatot továbbhizlalásra vagy tenyésztésre. A vágás, és a hús kiszállítása megengedett, ez ugyanis nem fertõz. Mivel azonban már novemberben az ország közepén fekvõ Lajosmizsébõl is jelentettek esetet, a megfigyelési körzet mára országos problémát okoz. „Tény, hogy a körzetek átmérõje meglehetõsen nagy, ezért ma már a megfigyelési körzet szinte egész Magyarországot befedi” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Németh Antal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!