2024. április 24. Szerda, György.
 
Csak ígéret maradt a panelprogramForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-15 10:24:08
Hiába olcsó az áram és a gáz, még mindig sokat költünk a rezsiköltségekre.

Bár a hazai villany- és gázárak Európa legalacsonyabbjai között vannak, a rezsi kifizetése egy átlag magyar háztartás számára még mindig sokkal megterhelõbb, mint máshol. A huzatos, elavult fûtésû, gyengén szigetelt lakások és régi berendezések zabálják az energiát, ezért a további rezsicsökkentéshez elengedhetetlen az energiahatékonyság emelése.
Az utcát fûtjük

A Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal legfrissebb jelentése a lakossági villamosenergia és földgáz átlagárát vizsgálja az Európai Unió 28 fõvárosában, és felméri, hogy egy átlagos, kétkeresõs család kiadásaiból mekkora részt tesznek ki az energiaköltségek. Míg Budapesten az egyik legolcsóbb Európában mind a villany, mind a gáz átlagára, addig a modellezett háztartások villamos energia- és földgázfogyasztásának költségei jövedelmük aránya tekintetében hazánk még mindig az élbolyban van. A KSH 2012-es adatai szerint az összes háztartást figyelembe véve elmondható, hogy átlagosan éves jövedelmünk 18 százalékát költöttük energiára. Ennek egyik fõ oka, hogy Magyarországon egy négyzetméter fûtése sokkal több energiát igényel, mint a hasonló klímájú szomszédos országokban.
Sokan tervezik

A legtöbb családnak nincs pénze arra, hogy a szükséges felújításokat elvégezze. Pedig igény lenne a rá, hiszen a háztartások 20%-a tervezi, hogy 3 éven belül valamilyen energetikai célú felújításba kezd és az ezt tervezõ háztartások 41%-a a magas rezsi miatt vágna bele a munkálatokba. Állami ösztönzõ programok nélkül viszont önállóan csak kevesen tudnak nekikezdeni a felújításnak, mert a magyar háztartások 95%-a alig rendelkezik megtakarítással. Jól mutatja az állami ösztönzõ programokra mutatkozó igényt az õsz folyamán indított lakossági energetikai pályázatok népszerûsége. Pedig a pályázati keret mindössze 2,72 milliárd forint volt, mely néhány ezer háztartásnak elég, szemben az egymillió energetikai felújításra szoruló lakással. A Panelprogram is késik. Eredetileg 2013 év végén harangozták be, legutóbb õsz elején tett ígéretet a minisztérium, hogy mintegy 10 milliárd forintos kerettel még az év vége elõtt elindul.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!