2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Hagyományõrzés a határ menténForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-17 09:44:37
A cifrakalács és az oláhpalacsinta mellett tánc és kézmûveskedés is volt.

A Nemzeti Mûvelõdési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája, Körösszegapáti önkormányzata és a helybeli általános iskola karácsonyi hagyományõrzõ napot rendezett a településen a napokban.

Az eseménynek otthont adó kultúrházban gyülekeztek az érdeklõdõk. A karácsonyi ünnepkör egyik legszínesebb formáját elevenítették fel a körösszakáli és a körösszegapáti iskola tanulói. Magyar és román nyelven énekeltek, regöltek. A bihari románok turkajárás szokásának bemutatója nagy érdeklõdést váltott ki a megjelentek körében. A körösszakáli csoportot Far Éva tanítónõ, a helybeli szereplõket Sáfrányné Berényi Mária tanítónõ és Oláh Ildikó tanárnõ készítették fel a bemutatóra.
Külön érdekessége volt a hagyományõrzõ napnak, hogy a felnõttek megsütötték az itt élõk hagyományos süteményét, a cifra kalácsot, lekváros-hájas tésztát, a lekváros kiflit, a kapros lepényt, a káposztás bélest és az oláh palacsintát.

A kultúrházban megrendezett bemutató után az iskola termeiben a Bihari Népmûvészeti Egyesület tagjai karácsonyi kézmûves játszóházzal várták az érdeklõdõket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!