2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Lassú a vakcinák kiszállításaForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-10-29 16:42:39
A készletgazdálkodási intézetnek kevés autója van, bevonják a szállításba a nagykereskedõket is.

Bár már a múlt héten bejelentették, hogy megkezdik kiszállítani a patikákba az új influenza elleni oltóanyagot, több gyógyszertár még mindig nem kapta meg a megrendelt mennyiséget. A patikusok szerint a készletgazdálkodási intézetnek kevés autója van. Az intézmény igazgatója azt mondta: igyekeznek teljesíteni a megrendeléseket, és nagykereskedõket is bevonnak a szállításba.

Több patika is lassúnak tartja az új influenza elleni oltóanyagok kiszállítását. Az Index szerdán több patikában érdeklõdött, megkapták-e már a megrendelt mennyiséget. Volt, ahol arra panaszkodtak, még mindig várják a szállítást, holott a múlt héten már föladták a megrendelést.

Az egyik budai patika vezetõje azt mondta: ahhoz vannak hozzászokva, hogy a nagykereskedõk akár egy nap többször is szállítanak, és a megrendelés is gördülékenyen megy. A vakcinát azonban most az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet szállítja ki, amelynek a patkikus tudomása szerint csak néhány autója van, amivel az egész országba kellene szállítani.

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet most elõször kapta azt a feladatot, hogy vakcinákat szállítson ki az ország egész területére, és igyekszik ennek a feladatnak maximálisan megfelelni, mondta az Indexnek Kárpárti Zsuzsanna az EKI fõigazgatója. Kérdésünkre, hogy hány autója van az EKI-nek, Kárpáti Zsuzsanna azt válaszolta: a vakcinákat csak hûtõkocsival szállíthatják, Magyarországon a legkisebb nagykereskedõnek kettõ ilyenje van, a legnagyobbnak tíz, az EKI-nek e két szám között. Egy nagykereskedõvel már szerzõdést kötöttek, kettõvel pedig elõkészítés alatt van a szerzõdés, hogy õk is részt vegyenek a szállításban.

 

Október 21-óta hatszáz helyrõl érkezett megrendelés új influenza elleni vakcinára az EKI-hez, az Intézet azóta folyamatosan teríti az oltóanyagot, mondta Kárpáti Zsuzsanna. A kocsikat a megrendelés alapján fuvarláncba állítják, majd ezek az ország különbözõ régiói felé veszik az irányt és településrõl településre szállítják ki az oltóanyagot. Mint Kárpáti Zsuzsa elmondta: a kiszállítást lassíthatja, hogy több patikának gondot okoz a megrendelés is. A megrendeléseket ugyanis faxon és emailen is el kell küldeni. Ha csak fax érkezik, nem tudjuk megfelelõ logisztikai rendbe állítani a megrendelést, mondta az EKI fõigazgatója.

A hírek szerint vannak orvosok és patikusok, akik szerint nem ellenõrizhetõ megfelelõen, hogy volt-e megfelelõen hûtve a vakcina a raktározásnál és a szállításnál. Kárpáti Zsuzsa erre válaszul azt közölte: az EKI-nek több nagykereskedõnél jobban felszerelt hûtési rendszere van, és minõségbiztosítási gyógyszerészt is alkalmaznak.

Az EKI raktáraiban a vakcinákat hûtve tárolják, ahol folyamatosan ellenõrzik és regisztrálják a hõmérsékletet. Van aggregátoruk, és külön riasztórendszer is mûködik, ha valahol csökkenne a hõmérséklet. Ha az egyik raktárban nem sikerül biztosítani a megfelelõ hõmérsékletet, másik hûtõkamrába is át tudják helyezni a készleteket. A teherautókon is bevizsgált rendszerek mûködnek, ott is folyamatosan regisztrálják a hõmérsékletet, és megfelelõ hûtõládákban tárolják az ampullákat, mondta az EKI fõigazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!