2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Enyhítik a kéknyelv betegség miatt bevezetett járványügyi intézkedéseketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-18 11:01:18
A kritikus szint alá csökkent a kéknyelv betegség terjesztéséért felelõs törpeszúnyog fajok aktivitása, a fertõzést közvetítõ szúnyogok eltûntével a betegség terjedése megállt, ezért a korlátozó intézkedéseken enyhíteni lehet - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.

Az állat-egészségügyi szolgálat a kérõdzõk szállításánál - kedvezõ laboratóriumi eredmények birtokában - már az enyhébb szabályok szerint fog eljárni - tették hozzá.

A kórokozó-átvivõ mentes idõszakban továbbtartási céllal is lehet a védõkörzetbõl megfigyelési körzetbe vagy mentes területre, illetve a megfigyelési körzetbõl mentes területre állatot szállítani - hívta fel a figyelmet közleményében a Nébih. Ez akkor lehetséges, ha a december 3-át követõ 14. nap után vett vérminta virológiai vizsgálata negatív lett, illetve legalább 28 nap eltelt, és az ezt követõen vett vérminta szerológiai vizsgálata negatív eredményre vezetett.

Az állattartóknak ezeket igazolniuk kell, belföldi szállítás esetén az élõ állatok továbbtartásra történõ szállításához készült kiegészítõ igazoláson, míg másik uniós tagországba vagy harmadik országba történõ kiszállítás esetén a szállítmányt kísérõ állategészségügyi bizonyítványban.

A Nébih a betegség újbóli megjelenésére felkészülve tavasszal széles körû vakcinázást tervez. A legmegfelelõbb vakcinázási stratégián a szakemberek dolgoznak - közölték.
A Nébih még október közepén közölte, hogy Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatták a kérõdzõ állatokat megbetegítõ kéknyelv-betegséget.

November elejére Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében is találtak beteg állatokat. Korlátozó intézkedéseket az ország 14 megyéjében vezettek be.

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élõ kérõdzõk fogékonyak, a kéknyelv-betegséget terjesztõ vírus az emberre ártalmatlan. Az emberre az esetlegesen fertõzött állatokból elõállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt.

A magas lázzal járó betegség a kérõdzõ állatok nyelvét, emésztõrendszerét, valamint izomzatát támadja meg. A fertõzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, ám a betegség súlyos szövõdményekkel járhat, és sokáig elhúzódhat.

A Nébih már szeptember végén szigorított állategészségügyi intézkedéseket rendelt el, Csongrád és Békés megye egyes járásaiban megfigyelési zónát állított fel a Dél-Európából terjedõ betegség felderítésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!