2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az MNB átveszi az MKB irányításátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-18 11:45:30
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átveszi az MKB Bank irányítását és a leányvállalatokra is kiterjedõen újjászervezi a hitelintézetet - jelentette be a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján csütörtökön a jegybank.

A szükséges átalakítások felgyorsítása érdekében a magyar állam átadta, az MNB pedig átvette a tulajdonosi jogokat - olvasható az MNB honlapján.

Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén Matolcsy György jegybankelnök úgy fogalmazott, hogy az MNB védõhálót ad az MKB-nak, a jegybank teljes mérlegével az MKB mögé áll, ezzel a bank teljes likviditását garantálja.

"Az MKB alkalmas arra, hogy egy 12-18 hónapos reorganizációs szakasz után Magyarország egyik legjobb bankja legyen" - jelentette ki a központ bank elnöke. Megjegyezte, azt javasolják, hogy ezt követõen a bank ne maradjon állami tulajdonba, és lehetségesnek nevezte a tõzsdei privatizációt is.

Matolcsy György kiemelte, hogy az MKB egyszerre jó és rossz bank. Egyfelõl jó ügyfelei, betétesei vannak, jelentõs államkötvény-állománnyal rendelkezik, másfelõl viszont magas a nem teljesítõ kereskedelmi és ingatlanhitelek aránya.

A kormányfõ és az MNB-elnök bejelentésével egy idõben kiadott jegybanki közlemény alapján a következõ hónapokban a Magyar Nemzeti Bank intézményi szerkezetátalakítást és szignifikáns költségcsökkentést hajt végre az MKB csoportnál, ésszerûsíti a banki folyamatokat, valamint azonosítja és leválasztja a nem jövedelmezõ portfolió elemeket.

Az MNB az átalakítási programja során nem él a hitelezõi feltõkésítés lehetõségével, helyette portfoliótisztítást hajt végre - hangsúlyozza az MNB.

Az MKB csoport tõke és likviditási helyzete kielégítõ, ugyanakkor a bankcsoport jelentõs veszteséget termel - állapította meg az MNB.
A portfoliótisztítás révén nagyban csökkenthetõ az MKB tõkeigénye és javítható a bankcsoport profitabilitása, ennek eredményeképpen már rövidtávon, érezhetõ hatékonyság-javulás valósulhat meg.

Az MNB minden rendelkezésre álló eszközével biztosítja az átalakítási folyamat zökkenõmentességét, azaz az újjászervezésre és az átalakítási program végrehajtására úgy kerül sor, hogy az semmilyen hatással ne legyen a banki szolgáltatások folytonosságára. Az átszervezés végrehajtására olyan professzionális szakértõi csapatot bíz meg, akik az MNB teljes hatósági és szakmai ellenõrzése alatt dolgoznak majd.
A jövedelmezõség javulása nemcsak a bank tõkehelyzetét, stabilitását fogja javítani, hanem hozzájárul a teljes magyar pénzügyi közvetítõrendszer hitelezési képességének helyreállításához, a növekedési fordulat megõrzéséhez és erõsítéséhez. A lépéssel a Magyar Nemzeti Bank egyértelmû célja, hogy az átalakítás eredményeként, olyan hitelintézet jöjjön létre, amely versenyképes, ismert és elismert, számottevõ növekedési potenciállal, minõségi eszközökkel és hitelállománnyal rendelkezik, valamint „jó gyakorlatai” révén mintaként szolgál más hitelintézetek számára.

Az MNB az uniós kötelezettségeinek megfelelõen tájékoztatja a tervezett lépésekrõl az érintett európai hatóságokat, köztük az Európai Központi Bankot is - olvasható az MNB honlapján.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!