2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nem lerágott csont az ebek lakhelyeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-18 11:59:00
A kutyamenhely ellen tiltakozók ellen tiltakoznak a bihari kisvárosban.

Nyár óta egyetlen téglát sem tettek arrébb azon az építkezésen, ahol a derecskei állatmenhely készülne, ugyanakkor az indulatok sem csillapodtak le az eltelt közel egy év alatt – tájékoztatta a Naplót Bakó István polgármester.

Mint arról korábban beszámoltunk, a probléma oka, hogy az állatvédõk a Kandia utca közvetlen szomszédságában szeretnék mûködtetni a kutyamenhelyet, ami zavarja a környéken élõket. A kisváros elsõ embere hangsúlyozta, a lakosok egy része még mindig tiltakozik annak megépítése ellen, ugyanakkor az állatvédõk is aláírást gyûjtenek a menhely támogatásához. A településvezetõ szerint mindezek ellenére, nem jutnak egyrõl a kettõre.
Roham, kétfelõl

– Két oldalról érkezik a támadás a menhely felé. Egyrészt a közelben lakók tiltakoznak az építkezés ellen, másrészt pedig az önkormányzat is ott tesz keresztbe, ahol tud – adott hangot véleményének Boros Andrea, a derecskei állatotthon vezetõje. Kiemelte, ezen támadások részeként a Derecskei Városgazdálkodási Kft. felmondta a megállapodást azon a telepen, ahol jelenleg tartózkodnak, szerinte jogtalanul, ezért amíg nem rendezik ezt az ügyet, addig maradnak az ebekkel.

– Az építkezés viszonylag jól haladt, amíg nyár derekán a kivitelezõ le nem vonult. Ha minden a tervek szerint alakult volna, december eleje óta már az új helyen lennének az állatok — fogalmazott. Új közbeszerzési eljárás van folyamatban, ezért viszont leghamarabb csak tavasszal készülhet el a létesítmény. Az állatvédõ elmondta, a menhely ellen tiltakozók támadják õket amiatt, hogy az önkormányzat több ingatlant is felkínált az egyesületnek, de õk egyiket sem fogadták el, ugyanakkor elmondása szerint a hivatal által felkínált egyik területen sem lenne lehetséges a menhely mûködése.
Folyamatos feljelentések

– Ellenségként kezelnek bennünket, de véleményünk szerint a kialakult helyzetért az önkormányzat a felelõs, õk jelölték ki a területet. Tudomásunk szerint az egyik testületi ülésen elhangzott: nem kell tiltakozni, mivel a projekt magától fog befuccsolni. Majd amikor úgy látták, mégis van elõrehaladás, több ingatlant is felkínáltak az egyesület számára, de azok megközelíthetõsége nehéz, közmûvesítésére nincs lehetõség. Maga a felvetés is megkésett volt, több mint hét hónappal a közelben lakók véleményének megismerése után, amikor már jelentõs anyagi veszteség nélkül nem tudtunk volna helyszínt változtatni. A jelenlegi telepen is kínlódunk az álló vízzel, ugyanakkor az új menhely számára kijelölt terület is magas vízállású, mocsaras, ezért kerestünk sokáig más helyszínt a projekt megkezdése elõtt – idézte fel a történteket.

Megjegyezte, az egyesület 2013 januárjában írásban jelezte a hivatal felé, hogy vásárolnának máshol területet, kérték a hozzájárulásukat a menhely áthelyezéséhez, de nem kapták meg.

– Az állatotthon felé folyamatosan feljelentések érkeznek különbözõ rágalmakkal, holott azok az állítások, miszerint nem megfelelõ körülmények között tartjuk a kutyákat (zaj van és büdös), nem fedi a valóságot. Több hatóság is megvizsgálta a menhelyet és a lakók panaszait nem találták megalapozottnak – szögezte le Boros Andrea.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!